Nu fylls hela Edsviks Konsthall av akvareller

Edsviks konsthall
Akvarelldags i konsthallen. "Champion" (t.h.) av Lars Dahlström är ett av 150 verk.
"Champion" av Lars Dahlström, en av 150 akvareller på salongen på Edsviks konsthall.
"Champion" av Lars Dahlström, en av 150 akvareller på salongen på Edsviks konsthall.
Den 27 mars är det vernissage för Nationell Akvarellsalong 2019 på Edsvik Konsthall. 150 verk av 100 konstnärer har valts ut bland 351 ansökningar, berättar Ellinor Losell på Edsvik Konsthall.

– Nu håller alla antagna på att lämna in sina verk, det är full fart, säger hon.

Akvarellsalongen är öppen för alla, ungefär som Vårsalongen på Liljevalchs, och bland de sökande finns både etablerade konstnärer och ”kreatörer” som ser det som en utmaning och tycker att det vore roligt att få visa upp sina målningar, berättar Ellinor Losell.

”Kan vara början på en ny karriär”

– Det kan också vara början på en ny karriär. Under tidigare salonger har vi sett flera som har börjat här och som är etablerade konstnärer i dag, säger hon.

Skickar de sökande in sina akvareller till er?

– Ha ha, nej, lite modernare än så är vi. Annars skulle det bli smockfullt här. De skickar sina verk digitalt, max tre per sökande.

”Upplyftande hög kvalitet på bidragen”

Salongen fyller både nedre och övre plan i Konsthall Öst med de 150 akvareller som har valts ut av juryn bestående av Ilkka Timonen (fotograf), Weikko Kuusela (bildkonstnär) och Carina Wall (bildkonstnär).

– Det har varit upplyftande hög kvalitet på bidragen, säger Carina Wall som även är pedagogiskt ansvarig på konsthallen.

Två inbjudna gästkonstnärer

Två av de medverkande konstnärerna, Annette Gustafsson och Curt Hamne, är så kallade gästkonstnärer som inte behövde ansöka utan har bjudits in till salongen – dock även de med max tre verk och givetvis enbart akvareller.

tavla av Anette Gustafsson

En av akvarellerna av Anette Gustafsson, som är en av två gästkonstnärer på Nationell Akvarellsalong 2019.

– Ja, akvareller ska det vara. Det har visserligen varit lite diskussioner om vad som är en akvarell, det kan ju vara blandtekniker till exempel, så nu har vi sagt att det ska var minst 80 procent flytande, säger Ellinor Losell.

Invigning och vernissage den 27 mars

Just nu pågår en annan akvarellutställning på Edsviks konsthall, Acqua di colore med enbart kvinnliga konstnärer.

Den avslutas den 24 mars och tre dagar senare öppnar Akvarellsalongen med vernissage och invigning av Jonas Larsson Törnberg, tillförordnad kulturchef i Sollentuna.

Nationell Akvarellsalong 2019 pågår den 27 mars–18 april. På Edsviks Konsthalls hemsida finns information om öppettider och annat.