Elden lyser upp klimatfesten

I Huddinge har kommunen laddat inför klimatmanifestationen Earth Hour på lördag.

– Teater Sláva visar eldkonst, poeten Ruth Alice bjuder sång och gycklargruppen TRIX ­bjuder på akrobatik, ­säger Johanna Pettersson, ­projektledare.

På lördag kommer människor över hela världen att visa sitt klimatengagemang genom att släcka ljuset mellan klockan 20.30 och 21.30.

I Huddinge beslutade den politiska ledningen 2013 att Earth hour skulle bli ett årligt evenemang i kommunen.

Det innebär att på lördag klockan 20.30 så släcker kommunen ned belysningen i Sjödalsparken och på gatorna runt omkring parken. Även Huddinge centrum-skylten på höghuset ska släckas.

Samtidigt i mörkret kommer en rad aktiviteter att hållas i Sjö­dals­parken, berättar Johanna Pettersson, projektledare för Earth hour i Huddinge.

Men först sker stearinljusutdelning på fredagen.

– Vi delar ut svanmärkta stearinljus till kollektivresenärer vid stationerna Flemingsberg, Huddinge, Stuvsta och Skogås. Det är ett sätt att få fler människor att dyka upp på lördag och påminna om Earth Hour, säger Johanna Pettersson.

På lördag klockan 20, en halvtimme innan nedsläckning, kommer Naturskyddsföreningen i Huddinge och energi- och klimatrådgivningen att finnas på plats.

– De kommer framför allt att ge information om hållbart resande. Fokus ligger på gång- och cykelaktiviteter, säger Johanna Pettersson.

Under nedsläckningstimmen börjar scenframträdandet. Improvisationspoeten Ruth Alice ska bland annat bjuda på poetisk sång om miljön och Erik Klinga från gycklargruppen TRIX ska med akrobatik ta upp klimatfrågor. Teater Sláva avslutar programmet med sitt eldkonst-framträdande.

– Vi upplever att många invånare tycker om att vi gör det här. Det brukar dyka upp rätt många. Förra året var det cirka 300 personer som var närvarande. Det är ett enkelt och roligt sätt för människor i alla åldrar att markera för politikerna att de ska ta klimatförändringarna på allvar, säger Johanna Pettersson.

Hur mycket kostar evenemanget Huddinge kommun?

– I år har vi en budget på 100 000 kronor och då ingår stearinljusen. Sedan tillkommer personalkostnader för de som jobbar på lördagen.