Eldsjäl prisad för sitt arbete

Lennart Kedvall, som i dag är engagerad i kyrkofullmäktige och kyrkorådet, vill att prissumman på 30 000 kronor ska gå till barn och unga.
Lennart Kedvall, som i dag är engagerad i kyrkofullmäktige och kyrkorådet, vill att prissumman på 30 000 kronor ska gå till barn och unga.
Han har ett stort ideellt engagemang både internationellt och lokalt.

Därför belönas Lennart Kedvall med Birgittapriset.

– Min fru skulle ha varit en värdigare vinnare om hon varit i livet, säger pristagaren ödmjukt.

Förra tisdagen hade Lennart Kedvall, 82, extra ont av sin artros när han vakande på morgonen. Han tänkte att han inte orkade gå på den där prisutdelningen, men fick rådet att göra det.

Tur var det. Han blev nämligen den av de sju nominerade som tilldelades Birgittapriset av Fresta församling tillsammans med Upplands Väsbys kommun.

– Det är jätteroligt. Jag är förvånad, glad och imponerad, säger Lennart Kedvall.

”En inspiratör som kristen grund smittar sina medmänniskor att göra gott.” Så lyder delar av motiveringen till varför Lennart Kedvall fick priset. Birgittapriset instiftades 2013 av Fresta församling som var den heliga Birgittas dopförsamling.

Lennart Kedvall flyttade till Upplands Väsby för 15 år sedan som pensionär.

–Min fru arbetade som lärare, men i 50-årsåldern pluggade hon vidare och blev präst. Även jag fick mycket engagemang i kyrkan, säger Lennart Kedvall.

Till en början arbetade han ideellt inom barn- och ungdomsverksamheten och senare fick han en tjänst inom kyrkan. Han har dessutom ett stort engagemang i invandrings- och flyktingfrågor.

– När vi bodde utanför Gävle gömde vi en familj som jagades av polisen.

När makarna Kedvall precis flyttat till Upplands Väsby fick de en inbjudan från en församling där man skulle diskutera hur nyanlända kunde komma i kontakt med Väsbybor.

2003 startade Lennarts fru Karin en studiecirkel om den Heliga Birgitta, 700 år efter hennes födelse.

– Hon upptäckte att hon inte var född i Norrtälje utan hittade köpehandlingar som visade att hennes far köpt en fastighet i Upplands Väsby och att hon var född på Sköldnora gård, säger Lennart Kedvall.

Prissumman på 30 000 kronor ska skänkas till välgörande ändamål som Lennart får välja,

– När min hustru dog skänkte vi pengar till kyrkans verksamhet i Etiopien i stället för att lägga dem på blommor. Jag vill att det ska komma barn och unga till det. Det kan bli något liknande den här gången, säger han.

Fakta

Tillbeds ännu av katoliker

Heliga Birgitta är en av medel­tidens mest kända personer.

Hon kanoniserades 1391 är Sveriges enda katolska helgon.

Katoliker över hela världen ber fortfarande till henne och Birgittakloster finns på flera platser.

Källa: Historiska museet