Elektronisk Öhrn flyger solo

Frida Öhrn
Frida Öhrn
Frida Öhrn
Frida Öhrn
Frida Öhrn
Frida Öhrn
Fredhällssångerskan Frida Öhrn går från country till elektronisk pop.
Men hon är inte rädd för fansens reaktioner.
– Jag tror att människor ser när något är äkta.

– Jag gillar inte att dricka kaffe ensam, säger Frida Öhrn och beställer dagens första cappuccino på det lilla kaféet Russin vid Rålambsvägen.

Fiket ligger ett stenkast från hemmet i Fredhäll och det var här hon tidigare under året startade sitt ena skivbolag Eaglebrain.

– Den yngste sonen var hemma med sin pappa och jag kunde inte jobba hemma. Så jag satt här i stället, säger hon.

Men att göra saker själv är något hon kommer att få vänja sig vid framöver. Skivbolaget är en del av den nya solokarriären under artistnamnet Öhrn. Hon har precis släppt sin nya EP och ska nu turnera med sin musik.

–­ Det känns väldigt bra att kunna ta beslut snabbt. Jag hade massor av musik inom mig som jag inte fick ur mig, säger hon.

Mitt i har flera gånger tidigare träffat Kungsholmsbon Frida Öhrn. Med tre deltagande i Melodifestivalen bakom sig – två med Countrybandet Cookies n beans och ett med bandet LaRoxx – är hon nog ändå fortfarande mest känd för en nio år gammal bilreklam som tog Sverige med storm.

Året var 2007 och låten Release Me färdades via Saabreklamen, förbi Trackslistan och Svensktoppen och hela vägen till titeln ”årets låt” på P3 guld-galan.

– Jag sjunger den fortfarande men inte så ofta längre. Men nästan varje spelning är det någon som frågar.

Är det jobbigt?

– Faktiskt inte. Den är fortfarande kul att sjunga. Det är fint att låten lämnat så mycket spår och den känns inte alls som en boja. Den kommer också snart att dyka upp igen i en ny, elektronisk skrud, säger hon.

Den som vant sig vid Frida Öhrns akustiska och countrydoftande musik kan bli förvånad när hen sätter på den nya EP:n. Frida har lämnat gitarrerna bakom sig och gör nu poppig elektronisk musik.

– När jag var liten lyssnade jag jättemycket på Massive Attack och Björk. Och på senare tid har jag varit väldigt inne på James Blake. Det elektroniska har funnits med mig hela vägen. Det känns inte alls främmande utan väldigt naturligt.

Hur tas det emot av fansen?

– Det är intressant det där. När jag åkte ut på sommarturné undrade jag hur de skulle reagera. Men jag fick en sån fin kommentar från en äldre man som följt mig i alla år. ”Nu har du hittat hem” sa han. Man vet aldrig hur folk reagerar men jag tror att människor ser när något är äkta.

En av låtarna på EP:n – Echoes – handlar om en nära vän till Frida Öhrn som utsattes för övergrepp. Låten lanserade tillsammans med organisationen Fatta som jobbar mot sexuellt våld.

– Jag tycker att det är en bra organisation och kontaktade dem. När jag släppte Echoes hade de premiären av den i sina kanaler. Vi planerar att göra fler samarbeten i framtiden, säger Frida Öhrn.