Elever skildrar sitt Rinkeby

Författaren Gunilla Lundgren tillsammans med några av barnen från klass 3a, b och c på Kvarnbyskolan under bokreleasen på Rinkeby bibliotek.
Författaren Gunilla Lundgren tillsammans med några av barnen från klass 3a, b och c på Kvarnbyskolan under bokreleasen på Rinkeby bibliotek.
Tiffany Millon fick ett stipendium för sin teckning av Rinkeby torg.
Tiffany Millon fick ett stipendium för sin teckning av Rinkeby torg.
163 är början på postnumret i Rinkeby. Det är också en del av titeln på en ny bok om stadsdelen – ”Rinkeby 163 – Värld­ens by”.

Författare, fotografer och illustratörer är 300 barn från Kvarnby­skolan.

Barnen i Rinkeby börjar få rutin på att ordna pressträffar på biblio­teket tillsammans med författaren Gunilla Lundgren. I slutet av förra året var det stort uppbåd då nobelpristagaren i litteratur var på plats. Den här gången var det eleverna på Kvarnbyskolan som hade boksläpp för ”Rinkeby 163 – Världens by” där både föräldrar, syskon och press var inbjudna.

Under ett läsår har barnen skrivit, fotograferat och ritat för att beskriva sin hembygd Rinkeby. Sammanlagt medverkar 300 barn från första till sjätte klass.

Gunilla Lundgren har lett arbetet, men barnen har också jobbat mycket på egen hand under lektionerna.

Att det skulle bli en så pass stor och fin bok hade eleverna inte kunnat föreställa sig.

– Det är verkligen jättekul för eleverna, vi har jobbat väldigt mycket med den i skolan, säger Martin Brehme, lärare på Kvarnbyskolan.

Gunilla Lundgren berättade att hon använt pengarna som hon har fått från ett stipendium för att ge ut boken. Och den här gången har hon instiftat ett nytt stipendium med hjälp av stöd från Stiftelsen Allmänna Barnhuset, för att uppmuntra barnens intresse för ord och bild.

– Eftersom det är första året i år har jag beslutat att fyra barn ska få årets stipendium. Två för ord och två för bild, säger Gunilla Lundgren.

Stipendierna delades ut under boksläppet till fyra förvånade men mycket glada elever som fick ta emot prispengarna på 1 000 kronor var och ett diplom.

Tiffany Millon fick ett stipendium för sin teckning på Rinkeby torg. Hon vinkade glatt till publiken när hon tog emot utmärkelsen. Anes Gosto fick det andra bild­stipendiet för sin bild på hus.

De två ordstipendierna gick till Rahaf al Qaisi och Andrea Pereira Vargas.

– Jag tycker om att skriva och blev jätteglad, säger Andrea, som hade intervjuat sin mamma och skrivit om henne i boken.

– Min mamma är en förebild för mig, säger hon.

Rahaf al Quasi skrev om sin palestinska mormor, som bor i Jordanien och som hon intervjuade via Skype.

– Hon är närmare 80 år. Vi brukar prata via Skype ibland. Hon tyckte det var fint att jag ville skriva om henne, berättar hon.

Rinkeby är bäst men också värst… Här bor vi, i kärlek, bråk och respekt. Rinkeby 163.Klass 5a och 5b, ur boken ”Rinkeby 163 – världens by”