Elever ställer ut på Waldemarsudde

Snart kommer fjärdeklassarna på Rösjöskolan i Täby att bli konstkändisar.

I sommar ställer de ut sina broderier på Waldemarsudde när Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund firar 100 år.

– Kedjestygn är jobbigt när man ska brodera en sol, den är ju böjd, säger Josefin Löfsjögård samtidigt som hon lutar sig över sitt broderi som föreställer en sol omringad av buskar med lila knoppar på.

Stjälk -och kedjestygn och plattsöm ingår sedan en tid tillbaka i fjärdeklassarnas vokabulär. Anledningen till det är att Täby- eleverna ska ställa ut sina ylle-broderier på utställningen ”Lilli och prinsen” på Waldermarsudde i sommar.

– Det vi gör är något unikt, för det är inte så ofta elever får vara med i så stora sammanhang, säger Ylva Jakobsson, textillärare på Rösjöskolan.

Waldermarsudde drar publik från hela världen och barnen har pratat om att ”det kommer folk ändå från Amerika” för att titta på deras broderade kuddar.

Ylva Jakobsson blev tillfrågad att vara med i projektet av Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund. Veckan efter påsk drog eleverna i gång med att göra en personlig tolkning på temat trädgård. Prins Eugen, som var ordförande för Föreningen för svensk hemslöjd, var trädgårdsintresserad. Därav trädgårdstemat.

Själva hemslöjdsrörelsen byggdes upp av Lilli Zickerman runt förra sekelskiftet, som en reaktion på industrialiseringen.

Hon ville också rädda det traditionella bondesamhällets hantverkskunnande och var på så sätt en pionjär.

Och hantverket lever kvar och blomstrar bokstavligen, åtminstone här i syslöjdsalen på Rösjöskolan. Blommor, palmer, äpplen, tusenfotingar och skalbaggar är några motiv som växer fram på temat trädgård.

Inspiration har eleverna fått av bilder på hundra år gamla broderade kuddar. Och precis som då har barnen broderat på ylletyg.