Elfving älskar att jobba

Ulf Elfving är känd för sin intervjuteknik. I programmet ”Efter 3” fick han makthavare att prata, till synes utan att använda sig av hårda frågor.
Ulf Elfving är känd för sin intervjuteknik. I programmet ”Efter 3” fick han makthavare att prata, till synes utan att använda sig av hårda frågor.
Snart fyller Ulf Elfving 70 år. Men några planer på att gå i pension har han inte. Den här veckan leder han Svensktoppens 50-årskalas.

Dessutom ägnar han hösten åt skriva en bok med Hollywoodfrun Maria Montazami.

När klockan slår elva tar Ulf Elfving av sig lurarna. Dagens avsnitt av ”Elfving hälsar på” är slut och det är dags för en kopp kaffe (fast bara en halv – med mjölk – för att spara magen). Kaffet dricker han i Hötorgshallen som just i dag var inspelningsplats. Varje fredag åker Ulf Elfving till en arbetsplats eller mötesplats för att prata med folk och låta dem välja musiken.

När Ulf Elfving inte pratar med folk som arbetar, arbetar han gärna själv. Under hösten leder han fyra program på P4 Radio Stockholm.

– Det går i perioder. Ibland är det mer jobb, ibland mindre, så är det när man frilansar. Men somrarna håller jag alltid lediga.

Ulf Elfving fick sitt första inhopp på Sveriges Radio i mitten av 60-talet. Då var han ”hallåman” och presenterade skivor på kvällar och nätter. Efter något år fick han frågan om han ville leda Svensktoppen.

– Jag tackade ja, trots att jag knappt visste vad det var för program. Sedan höll jag på i sju år. Det var lättsamt och jätteroligt, det fanns ett enormt sug efter musiken och jag tror att vi hade över två miljoner lyssnare.

Men Svensktoppen var inget okontroversiellt program. Delar av vänsterrörelsen ansåg att radions topplistor spelade intetsägande musik och gick i de stora skivbolagens ledband.

– Jag kan fortfarande inte förstå varför programmet väckte sådana känslor. Men proggrörelsen var stark och det var fult att tjäna pengar, oavsett vad man tjänade dem på.

Tyckte du själv om musiken?

– Ja, det gjorde jag, det står jag gärna för.

I år firar Svensktoppen 50-årsjubileum och den här veckan blir det kalas i Berwaldhallen. Där framför Svante Thuresson, Jessica Andersson och Sonja Aldén egna och andras listettor från 1962 och framåt. Konferencierer är Carolina Norén och Ulf Elfving.

Efter sina sju år som programledare för Svensktoppen kallas Ulf Elfving ibland för ”Mr Svensktoppen”. Men ännu mer känd är han kanske för sina senare program, som ”Upp till 13” och ”Efter 3”.

Du har jobbat med radio i snart 50 år. Vilka är dina styrkor?

– Ingen aning, det är så svårt att prata om sig själv. Men en viss nyfikenhet är bra att ha. Och förmåga att skapa trygghet och trivsel. Men det är inte så svårt att göra radio, det är busenkelt egentligen.

Förutom radio gav Ulf Elfving ut en bok tillsammans med Maria Montazami 2011. Nu jobbar de på uppföljaren.

– Jag gjorde ”Elfving möter” med Maria och de andra Hollywoodfruarna för ett par år sedan. Lite senare läste min fru att hon ville göra en bok. Så då ringde jag upp henne. Maria Montazami är underbar, det tycker väl alla.

Hur länge ska du fortsätta att jobba?

– Så länge jag får. Det finns så mycket spännande att ägna sig åt.

Upp till trettons 20-årsjubileum 1990.

Maria Montazami och Ulf Elving inför lanseringen av deras bok 2011.

Fakta

Hästägare

Namn: Ulf Elfving.

Ålder: Fyller 70 år i november.

Bor: Djursholm.

Familj: Hustrun Karin och sonen Kasper.

Aktuell: Som program­ledare i P4 Radio Stockholm och som konferencier för Svensktoppens 50-års­firande.

Gillar: Mat, matlagning, sport, resor och spel. Är del­ägare i flera hästar.