Emelie talar om döda husdjur

Emelie Svensson från Salem är programledare i SVT:s Barnkanalen.
Emelie Svensson från Salem är programledare i SVT:s Barnkanalen.
I tv talar Emelie Svensson med andra barn om husdjur och döden.

Sedan programmet spelades in har Emelies båda hamstrar avlidit.

– Jag blev jätteledsen, men så tänkte jag på vad de andra barnen sagt om döden, säger den 12-åriga programledaren.

På torsdag kväll börjar programmet ”Snoffe, döden och jag” i SVT:s Barnkanalen. Leder programmet gör Emelie Svensson från Salem.

– Jag gillar programmen. De är fina och tar sorgen på allvar, men de är inte jättesorgliga. Och barnen som är med säger både fina och kloka saker, berättar Emelie Svensson.

Salembon leder tittarna genom tio avsnitt och möten med olika barn. I det första avsnittet möter Emelie Stella vars katt Oscar blivit så gammal att kroppen inte orkar längre. Veckan efter får titt­arna möta Noah vars hund fick fem valpar. Men alla valparna dog en efter en.

Emelie har själv upplevt hur husdjur dött. Nu i vinter har båda hennes hamstrar Molly och Polly avlidit.

– Vi hittade Polly död under natten. Molly dog några månader efter. Vi hittade henne i buren där hon satt och skakade. Vi var med henne i två timmar innan hon dog. Det kändes värre på ett sätt eftersom man verkligen såg hur hon dog, men också skönt eftersom man fick säga hejdå.

Emelie tycker att hon har lärt sig något genom att ta del av de andra barnens erfarenheter.

– Det hjälpte mig när jag var ledsen. Jag är inte den enda som känt sorg, och döden är något som alla drabbas av. Även min mamma blev ledsen. Det är viktigt att prata om sorgen. Jag själv tänkte igenom det som hänt, sedan talade jag med mina föräldrar och släppte ut allt. Det kändes skönt.

Syftet med programmet är att göra en serie som handlar om döden ur ett större perspektiv.

– Det kan vara svårt att prata om att en pappa eller morfar har gått bort. Då är det ett bra sätt att följa barnen och deras husdjur när de dör. Barnen känner samma sorg inför de avlidna djuren som inför människor som gått bort, har programmets producent Mats Ågren tidigare sagt till Lokaltidningen Mitt i.

På torsdag sätter sig Emelie Svensson framför tv:n. Hon tror att hon kommer att se programmet tillsammans med familjen och kanske någon kompis.

– Programmet är väldigt mysigt gjort. Jag kan verkligen rekommendera det och det känns som att det är lika mycket för vuxna som för barn, säger Emelies mamma Sanja.