En bred bild av Tensta

Rut Karin Zettergren, Cecilia Arredondo, Mats Adelman, Ylva Westerlund och Mats och Ylvas son John-Alfred samt Markku Huovila. Några av de lokala konstnärerna som ställer ut konst med Järvanknytning på Tensta salong.
Rut Karin Zettergren, Cecilia Arredondo, Mats Adelman, Ylva Westerlund och Mats och Ylvas son John-Alfred samt Markku Huovila. Några av de lokala konstnärerna som ställer ut konst med Järvanknytning på Tensta salong.
Cecilia Arredondos ställer ut sina tygrosor.
Cecilia Arredondos ställer ut sina tygrosor.
Silvana Lagos har gjort konst ­utifrån Tenstabarns hjärtljud.
Silvana Lagos har gjort konst ­utifrån Tenstabarns hjärtljud.
Genom sitt fönster observerade Mats Adelman 56 fågelarter ­under ett år.
Genom sitt fönster observerade Mats Adelman 56 fågelarter ­under ett år.
Soundtrack från Tenstabarns hjärtljud, alien-jakt och fotografier från 70-talets Tensta.

När Tenstaborna själva ställer ut visar de upp en lekfull bild av sin stadsdel.

– Det är intressanta verk, både av amatörer och proffs, säger ­Ulrika Flink på konsthallen.

Tensta är i fokus när konsthallen på lördag öppnar sin stora satsning för 2013–2014: ”Tensta museum: Rapporter från nya Sverige”.

En del av utställningen är Tensta salong, där konstnärer från området visar sin konst, som på olika sätt handlar om Järva. Det är 18 personers verk som har valts ut av en jury, som bestått av artisten Adam Tensta, Ulrika Flink från Tensta konsthall och Maria Lanz, rektor på Konstfack. Från början var det 40 som ville vara med.

– I och med att salongen är en del av den stora utställningen om Tensta kunde vi inte ta med alla, för det skulle inte få plats. Från början tänkte vi ta ut 15 verk, men det var så svårt att välja så det blev 18, säger Ulrika Flink, som är assisterande curator.

Det är en mångfacetterad bild av Tensta som ges med en stor blandning av olika slags konstverk, med allt från poesi till tygrosor.

Mats Adelman har observerat vilka fågelarter han sett med kikare från sitt fönster på Föllingebacken i Tensta mellan den 25 augusti 2012 till den 25 augusti i år. Han har gjort akvareller av några av dem med anteckningar om vad det är för sort i en bok.

– Jag fick ihop 56 fågelarter bara genom att titta ut genom vardagsrumsfönstret som har utsikt mot Järvafältet. De är också en del av Tensta, säger han.

Hans sambo Ylva Westerlund ställer också ut. Hon bidrar med ett svartvitt fotografi som hon tagit när E18 byggdes ut vid vattentornet i Hjulsta. På bilden står en man och ett barn och intill finns en banderoll med texten ”A new world. Yes, but when?”.

– Det är mycket som byggs och planeras här nu med olika slags anslag. Jag ville fråga mig vad det är för slags ny värld som byggs nu, säger hon.

Ylva och Mats bodde tidigare i Berlin, men flyttade till Tensta för ett år sedan. En av utställarna som bott länge i Tensta – i över 40 år – är Markku Huovila, som visar en av sina ”integrationsserier” som handlar om Palmemordet.

Rinkebybon Rut Karin Zettergren har gjort en webbtvserie, ”The Outlanders” om ett par som bor i Rinkeby och som söker efter utomjordingar på Granholmstoppen och på fotbollsplaner i Rinkeby. Paret spelas av Rut Karin och hennes kille.

– Jag blev så trött på all negativ medierapportering om området och bestämde mig för att berätta något annat. I ”The Outlanders” visar jag en parallell värld, där man bland annat får en förklaring på vad som egentligen hände ­under kravallerna i Husby.

kaféföreståndaren i konsthallen, Cecilia Arredondo, ställer ut tygrosor. Hon skickade även in kläder från sin klädkollektion.

– Jag gör ganska sexiga kläder, men de kom inte med.

Ljudkonstnären Silvana Lagos bor inte i Tensta, men har spelat in hjärtljud från barn som bor i Tensta, som hon låtit musiker i Sverige och världen över tonsätta.

– En fin tanke, att ta hjärtljuden från Tensta och göra om den till musik och sedan låta dem komma tillbaka till Tensta igen, säger ­Ulrika Flink.

Fakta

Sammanlagt 40 personer deltar

”Tensta museum: Rapporter från nya Sverige” är konsthallens nya utställning som handlar om historia och minne i Tensta, både i förhållande till platsen och till de människor som bor och verkar där.

En del av utställningen består av Tensta salong, där lokala konstnärer ställer ut.

Sammanlagt deltar ett 40-tal konstnärer, arkitekter, lokala föreningar, artister, sociologer, kulturgeografer och filosofer.

Öppnar på lördag klockan 12–17. Invigningen börjar klockan 14.