En dag fylld med dans

Gruppen tränar tre gånger i veckan inför tävlingen Best Dance Crew under Tyresö Dance Award. Energi och koreografi är nyckeln till seger.
Gruppen tränar tre gånger i veckan inför tävlingen Best Dance Crew under Tyresö Dance Award. Energi och koreografi är nyckeln till seger.
Tuffa dansdueller, spektakulära shower och dragplåstret Mary N´Diaya känd från TV4:a The voice. Femårsjubilerande Tyresö Dance Award vill sprida positiv energi till dans-intresserade i alla åldrar.

Det dunkar högt och rytmiskt från stereon. Danslärarna Amanda Svensson och Erica Oreiro blickar ut över sina unga elever i lokalen på Kvarnhjulet. Håller de sina positioner? Kommer de rätt in i takten?

– Glöm inte att ni två ska stå där framme och ni stannar där, instruerar Amanda Svensson.

Det är mycket att tänka på när man dansar i grupp.

Och kanske ser dansarna något annat för sitt inre öga än en fritidsgård i Tyresö: Musiken är dancehall, en stil med rötter från Jamaica. I lokalen är det bara tjejer som synkroniserar sina steg till rytmen – på Jamaica dansas den mest av män. Ofta ute på gatorna.

– Det gäller att ha mycket attityd – och stor kärlek till dansen. Dancehall ger stora möjligheter att uttrycka vem man är, säger Erica Oreiro.

Dansen är ganska fysiskt krävande och flera av eleverna har blivit röda om kinderna. De tar en kort drickapaus. Tjejerna som är 7–10 år ska vara med i Tyresö Dance Award den 14 april. Där ska de tävla i ”Best Dance Crew” med en show på tre minuter.

Förutom dancehall innehåller deras set feminin hiphop. De tränar tre gånger i veckan för att bli klara i tid.

– Vårt segervapen är koreografin, men viktigast är alltid energin, säger Erica Oreiro.

Energi kommer också att behövas under Tyresö Dance Awards så kallade battles. Det är täta uppgörelser mellan två lag med två dansare i varje. Ohuru Hallström, ­koordinator vid Tyresö fritidsgårdar, utlovar en häftig show.

– Dansarna står mitt emot varandra. Sedan kliver en av dem fram och kör sin grej i kanske någon minut. Då hoppar en i det andra laget fram och kontrar med sin dans.

Inget av lagen vet i förväg vilken musik som ska spelas.

– De ska kunna känna vilka steg som passar. Det är en tävling i improvisationsförmåga, säger Ohuru Hallström.

När dammet lagt sig efter tävlingarna väntar ett dance jam. Då öppnas dansgolvet för alla danssugna.

– Den som vill hoppar in och kör sin grej.

Tyresö Dance Award började i Nybodaskolans matsal, men växte snabbt till sig och huserar nu i Bollmorahallen. Hittills har evenemanget främst lockat tjejer. Men det finns också killar.

– De håller främst på med popping. Förra året hade vi sju lag som tävlade i den dansstilen, säger Ohuru Hallström.

Poppingstilen utförs genom att man spänner en muskel och sedan snabbt slappnar av. Det ser ut som dansaren får en stöt genom kroppen. Men fler killar efterlyses även till de andra dansstilarna.

– Vi har försökt få hit dem, men de har inte velat vara med, säger dansläraren Erica Oreiro

– De borde gilla att dansa dancehall. På Jamaica är det jättemånga killar som håller på.

Fakta

Tyresö Dance Award den 14 april

Klockan 12–14: Dance workshop i dancehall, house och hiphop.

Klockan 15–22: Danstävlingar i Best Dance Crew i valfri dansstil eller mix av dansstilar. Battles (två personer i varje lag) i hiphop, popping, house och dancehall.

Klockan 22–00: Efterfest, dance jam och uppträdanden av artisterna Mary N´Diaye, The Basicz, Yongsters och Innocent.

Dance Workshops: Hiphop med Yarred, dancehall med Enough Dance Crew, house med Danniel Mp.

Arrangörer: Tyresö kommun, Redo ungdom sport klubb och Tyresö fritidsgårdar.

Musik: DJ Yangstar, Steve Jones och Louie (Creator & Founder).