Min lokala hjälte

En familjekär vinnare

I nya SVT-serien ”Pappas pengar” väcks frågor om rikedom och rättvisa. ”Det finns en folkbildande ambition”, säger Erik Haag, manusförfattare och regissör.
I nya SVT-serien ”Pappas pengar” väcks frågor om rikedom och rättvisa. ”Det finns en folkbildande ambition”, säger Erik Haag, manusförfattare och regissör.
Just nu syns Erik Haags hyllade serie ”Pappas pengar” på SVT.

För Lokaltidningen Mitt i berättar ”På spåret”-vinnaren om uppväxten, programmet och hur det var att äta marsvin i tv.

Han säger att han inte är rastlös, 44-årige fyrbarnspappan och nyblivne vinnaren av SVT:s ”På spåret”. Men samtidigt skruvar han sig i stolen, gungar fram och tillbaka och pratar oavbrutet.

Just nu är Erik Haag aktuell som författare och regissör till familjeprogrammet ”Pappas Pengar” i SVT, där Johan Ulvaeus spelar världens rikaste man och Olof Wretling spelar hans son Bröli.

Erik Haag och hans syster Sara Haag började skriva manuset till ”Pappas pengar” för ett år sedan. Idén väcktes dock långt innan när Erik Haag satt i bilen med sin son och lyssnade på radio. Där uttalade sig en förtvivlad och rasande man från vilda kravaller i Frankrike och vrålade: ”Allt som ni äger har ni stulit från oss. Dela med er och ge oss arbetstillfällen, annars smäller det”.

– Det var svårt att förklara för sonen hur mäktigt uttrycket var, säger Erik Haag.

Precis då, i en tanke om svårigheten i att förklara klasskillnader och att belysa samhällsstrukturer uppstod ”Pappas pengar”.

– Serien kommer från glappet mellan hur vi lever och vad jag tycker. Jag försöker förklara för mina barn att alla inte har kylskåp eller bil, men jag är samtidigt inte beredd att avstå.

Själv växte Erik Haag upp rätt ”proggigt” i en stor lägenhet vid Kungsholmstorg tillsammans med sin mamma, lillasyster och tre inneboende kvinnor.

– Det var som ett slags kollektiv. De hade mycket ”lära känna din kropp”-kurser. De gick ut på att man satt över en spegel och studerade sitt könsorgan. Men jag fick inte vara med då.

Alltid var det någon hemma. Alltid fanns det någon att prata med. Och Erik Haag, vars föräldrar skilde sig när han var i tioårsåldern, blev ytterst familjekär. I dag har han fru, fyra barn, två hundar, sommarhus, jaktmark, bil, båt och en villa i Bromma.

1995 var syskonen Haag programledare för ”Sommarlov” på SVT. Programmet handlade framför allt om kaniner och husdjur. Erik Haag berättade då om de stortandade och långörade vännerna – och det var inte sista gången han fick kontakt med en gnagare.

I första säsongen av hyllade ”Landet brunsås” skulle ett marsvin lagas och ätas. Det ledde till rabalder och många djurvänner rasade.

– Det var egentligen ett jättegulligt reportage som gick ut på att vi tillagade och åt marsvin tillsammans med en peruansk familj i Sverige.

Efter rabaldret ville familjen inte längre vara med.

– Då gick jag och Bengt Olov ut och skaffade en ekorre i stället som vi åt upp efter att ha kontaktat Jordbruksverket.

Ekorren kom från en av Bengt Olovs släktingar i Norrland och sändes via post till Stockholm.

Den andra säsongen av Landet brunsås åkte Erik Haag till Peru.

– Där äts 65 miljoner marsvin om året. Vi hade en hel säck, men vi åt bara ett och släppte även ut ett. Kharma du vet. Poängen med de hela var att fråga den peruanska kvinnan om hon kunde tänka sig att äta häst, något som jag kan gå till Konsum och köpa här borta, men det kunde hon absolut inte. Vi ville belysa att det är olika i olika kulturer vad som anses vara okej att stoppa i sig.

Blir det en till säsong av ”Landet brunsås”?

– Det vet jag inte, men vi håller på med en ny serie jag, Lotta Lundgren och Karin Af Klintberg.

Fakta

Gillar att jaga

Namn: Erik Haag.

Ålder: 44 år.

Familj: Gift med författaren och skådespelaren Martina Haag. Fyra barn: 4, 8, 12, 15 år gamla.

Bor: I Nockeby.

Yrke: Programledare, regissör, manusförfattare och författare.

Aktuell: Vann nyligen ”På spåret” tillsammans med frun Martina. Har skrivit ”Pappas pengar” som går på SVT, Barnkanalen.

Hobby: Tittar på tv. Jagar tillsammans med bland annat lillebror och två jakthundar – wachteln Hjortfot och Pimme, som är en blandning mellan wachtel och jaktspets.