En folklig syn på ny film

”Ingenting jag har hållit på med har jag fått så mycket frågor om än film. När jag jobbade som nyhetsreporter i riksdagen var det aldrig någon som frågade mig vad Göran Persson sa”, säger Björn Jansson, numera filmkritiker på Sveriges radio P4.
”Ingenting jag har hållit på med har jag fått så mycket frågor om än film. När jag jobbade som nyhetsreporter i riksdagen var det aldrig någon som frågade mig vad Göran Persson sa”, säger Björn Jansson, numera filmkritiker på Sveriges radio P4.
Hersbybon Björn Jansson är filmkritikern som går emot strömmen och spolar Lars von Triers nya film.

I Sveriges Radio P4 vill han vara en röst för den vanlige biobesökaren.

Från sin arbetsplats i Radiohuset pratar Björn Jansson om film för hela svenska folket. Allra flest lyssnare har han ute i landet, eftersom hans inslag används av alla lokala P4-kanaler – från sydliga Radio Malmöhus till Radio Norrbotten.

Hur granskar man då film åt hela svenska folket?

– När jag går och tittar på film går jag mer på känslan än analysen. Är det en bra eller dålig film? Det ska vara tydligt vad det är för film och vad den handlar om. ­Sedan kan man ta upp något kul grej och berätta om, säger Björn Jansson.

Han ser nästan allt som går på bio, ett par veckor före alla andra. När vi träffas på Filmstaden i Råsunda ska han just i väg för att se en ny svensk komedi.

– Jag räknade efter i går och kom fram till att jag sett nästan 200 filmer på ett år. Det blir fyra filmer i veckan. Jag ser allt. Inte så mycket skräckfilm, det är inte mitt favoritområde, men alla större skräckfilmer ser jag också, säger han.

Det måste bli väldigt mycket. Björn Jansson berättar att han mycket sällan ser på tv.

– Har man sett flera filmer på en gång så blir man lite utmattad. Det har hänt att jag känt efter en stark film att jag inte vill se en film till, men då gäller det att kapsla in den känslan och försöka komma ihåg den till senare. Jag antecknar aldrig något under filmerna.

En film som inte gav en angenäm känsla var Lars von Triers aktuella ”Nymphomaniac”. Björn Jansson var jämte Svenska dagbladets Karoline Eriksson de enda kritikerna i större medier som gav den ett lågt betyg. De flesta hyllade den. ”Det här är en film som för dem vill debattera, analysera. En film för långa kultursidesinlägg, men ingen film för den som vill ha en rak historia eller underhållning. Jag ger den en tvåa och då vänder jag mig främst till den vanliga biobesökaren”, sa han i sin ­recension för Sveriges Radio P4.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Den är fyra timmar lång med väldigt mycket bokcitat som blandas med sadomasochistiskt sex. Det är mer för filmanalytikerna. De som kan von Trier hittar till ­honom ändå, säger Björn Jansson.

”The secret life of Walter Mitty” är den film som han tycker är bäst på bio just nu. Annars tipsar han ofta sin breda publik även om mindre filmer på repertoaren.

Björn Jansson tycker att film blir bäst just på bioduken.

– Fim blir bättre på bio för det är större duk och då kan det bli ”larger than life”. Tittar man på en liten mobil blir ansikten mindre och ljudet ofta sämre. På bio kommer man närmare och känslorna blir större.

Fakta

Fotbollsledare på fritiden

Namn: Björn Jansson.

Ålder: 51 år.

Bor: Hersby åker.

Familj: Sambo och två döttrar på 13 och 14 år.

Yrke: Journalist, kulturreporter och filmkritiker på Sveriges radio .

Fritidsintresse: Ägnar fyra kvällar i veckan åt att vara lagledare i fotboll för IFK Lidingö F99.

Fakta

Björn tipsar om sex heta vårpremiärer

14 februari: Her. ”Med spännande Joaquin Phoenix som mannen som försöker komma över sitt ex med nya nätkontakter. Beskrivs som drama/komedi/romantik och framtidsvision.”

21 februari: American Hustle. ”En av årets stora Oscarsfavoriter. Vem blåser vem när fifflare och poliser ska snärja maffian.”

28 februari: En familj –­ August: Osage County. ”Pjäsen som Stefan Larsson satte upp på Dramaten så bra förra året. Här med Oscarsnominerade Meryl Streep och Julia Roberts.”

7 mars: Dallas Buyers Club. ”Matthew McConaughey fortsätter leverera, här i en annan Oscarsfavorit. Filmen om AIDS-drabbade Texascowboyen Ron Woodroof och hans liv på 80-talet.”

14 mars: Tommy. ”Snabba Cash fast ur gangsterbrudens synvinkel. Och betydligt mer äkta, enligt Ola Rapace som har en stor roll i filmen.”

21 mars: Divergent. ”För dem som gillar Hunger Games kommer här nästa framtidsäventyr med action och romantik.”