En försmak av julens goda

För alla julsugna blir andra advent en riktig försmak. Tre stora julmarknader pågår hela helgen och tillfälle finns att dekorera peppar­kakor med glasyr, rida på en ponny eller att smaka på ett gorån.

Vet du vad ett gorån är och hur det smakar?

För alla oss som inte vet finns chansen att ta reda på det nu i helgen. I Slöjdgillets slöjdbutik i Rönninge by kommer nämligen gorån-gräddning pågå.

– Det är julkakor som består av smör, socker och vetemjöl och som gräddas i ett rån-järn och rullas, berättar Maud Andersson, ordförande i Slöjdgillet.

Hon är själv en av dem som kommer att baka gorån.

– Förutom hos oss finns de att köpa på Skansen och ett järn kan du hitta i en vanlig affär som säljer kökssaker.

Slöjdgillet är en del av Täby hembygdsförening och har ett 80-tal medlemmar varav 40-45 aktiva.

– Vi är mest pensionärer eftersom vi har mest tid för handarbete. Det vi skapar säljer vi på julmarknaden och på så sätt får vi in pengar till föreningen.

Förutom kakorna finns fiskdamm, lotteri både för vuxna och barn samt tombola i sällskapets regi. För övrigt bjuds det även på ridande luciatåg, ponnyridning och hantverksmarknad under helgen i Rönninge by. Traditionsenlig är även Roslagsmålarnas julmarknad på Ensta krog.

– Förutom att vi säljer saker som vi gjort så kan man komma och titta på hur vi arbetar, berättar Gudrun Winfridsson, styrelseledamot i föreningen.

Marina Lillich och Ulla-Maj Olin kommer att visa hur smycketillverkning går till.

Nytt för i år är pepparkaks­glasyr.

– Alla som vill kan dekorera pepparkakor här. Kanske med ett namn eller med något annat.

Fakta

Marknadshelg

Roslagsmålarna. 8-13 december. Öppet alla dagar klockan 12-18. Ensta krog, Stockholmsvägen 205.

Täby slöjdgille. 8-9 december klockan 11-15. Rönninge by.

Karby gård. Till och med 9 december. Julmarknad i huvudbyggnaden, grafiken och västra flygeln klockan 12-17. Täby Konstnärer med flera. Bergtorps­vägen, Täby kyrkby.