En glödande miljöaktivist

För drygt ett år sedan skilde sig Lena Endre. I dag behöver hon bara fundera på vad bara precis hon har lust att göra. ”Man är ensam om vissa beslut och så gör man dem bara.”
För drygt ett år sedan skilde sig Lena Endre. I dag behöver hon bara fundera på vad bara precis hon har lust att göra. ”Man är ensam om vissa beslut och så gör man dem bara.”
Hon är firad skådespelerska. Men också miljö­aktivist och skulle ha åkte med Greenpeace på resa till Arktis.

För Lokaltidningen Mitt i berättar Lena Endre om sitt miljöengagemang, om sorgen under inspelningen av ”Skumtimmen” och om skilsmässan från Richard Hobert.

Den 2 oktober skulle Lena Endre ha åkt med Greenpeace skepp från norska Kirkenes till Arktis.

Men båten har beslagtagits av ryssarna. Det har gjort miljövännen Lena mycket upprörd

– Det är ganska allvarligt. Greenpeace är ju extremt fredliga, de slåss aldrig eller pratar emot. Det är ett väldigt övervåld de använt för att ta miljöaktivister. Det ryska företaget har redan börjat borra efter olja. Det trodde man aldrig de skulle göra. Det är hårda bud nu, säger Lena.

Skådespelerskan ville bli marinbiolog från början och på senare år har miljöengagemanget växt allt mer.

Det började med att hon var uppe i Tällberg för några år sedan, när 600 klimatforskare samlades.

– Det går över allt annat i dag. Gör vi inget åt det här har vi ingenstans att ta vägen eller äta.

Förutom att hon är ambassadör för Greenpeace, sitter hon i styrelsen för Stadsmissionen och i Barnfonden.

– Jag vill så gärna göra något mer konkret. Håller man på med fiction blir det lätt lite introvert till slut. Att göra saker som har med samhälle och politik att göra tillför mycket i mitt liv.

Nyligen gick långfilmen ”Skumtimmen” upp på biograferna. Lena Endre gör karaktären Julia, som miste sitt barn för 20 år sedan.

– Hon överlever, men lever inte. Hon har stängt igen. Att inte veta vad som har hänt med det lilla barnet måste ha varit det värsta. Där vill jag inte ens gå in i hennes fantasier. Det går väl snabbt att föreställa sig att ens egna barn skulle gå åt.

På inspelningsplatsen, på det karga öländska Alvaret, kom Lena sig själv väldigt nära.

– All möjlig sorg ur mitt eget liv började ramla över mig. Jag sög till mig allt jag har nytta av i gestaltningen av Julia.

Hur hanterar du själv sorg?

– Jag tror jag är en sådan som går in i den, sedan får den ta sin tid och så kommer jag ut på andra sidan. Jag är inte så bra på att stänga in den och inte låtsas om det. Hur man än försöker förtränga något slår det en i bakhuvudet när man minst anar det. Sorg är ju inte farligt i sig.

Du och Richard Hobert skilde er för ett år sedan.

– Vi är vänner i dag. Jag tycker inte om att ha ovänner, säger Lena snabbt.

Hur mår du i dag?

– Jag mår bra i dag.

I ”Skavlan” sa du att du har varit rädd för att vara ensam.

– Det är ganska skönt, men jag känner mig verkligen inte ensam. Jag har så otroligt mycket fina vänner och barn, bröder och pappa. Mest har det kanske handlat om att leva utan en man. Jag har alltid levt i förhållande. Hur gör man när man lever utan ett förhållande? Men det är ganska spännande det, säger Lena och ler.

Hur har du hittat ditt sätt att leva?

– Jag har ju barn och vänner, jag har allt möjligt i mitt liv.

Eftersom barnen är vuxna behöver hon inte kompromissa med någon i dag.

– Jag har all frihet. Jag har börjat göra saker, som att regissera, sådant jag kanske hållit tillbaka. Jag har tagit ett språng ut.

Lena Endre spelar mot Tord Peterson i ”Skumtimmen”, en historia om försoning mellan en pappa och hans dotter. Thomas Gabrielsson gör rollen som polisen Lennart.

Fakta

Spelar dotter till en sjökapten

Namn: Lena Endre.

Ålder: 57 år.

Bor: Östermalm.

Familj. Två vuxna barn.

Aktuell: Med ”Skumtimmen”, som just nu går på bio. Lena Endre spelar Julia, dotter till sjökaptenen Gerlof som spelas av Tord Peterson. Gerlof misstänker att hans barnbarns död kan ha med en mytomspunnen mördare att göra.

Lena om ”Skumtimmen”: ”Regissören Daniel Alfredson har till stor del tagit fasta på relationen mellan pappan och dottern. Tord Peterson är 87 år. Det var en ynnest att få spela mot honom.”