En kamp för ett lättare liv

Kristin Kaspersen leder ”Biggest Loser”. ”Många av deltagarna jobbar med telefonförsäljning, där de inte syns. ”Jag kan bli så ledsen. Tänk vad mycket andra går miste om. Och allt som deltagarna missar när de inte tar ansvar för sig själva.”
Kristin Kaspersen leder ”Biggest Loser”. ”Många av deltagarna jobbar med telefonförsäljning, där de inte syns. ”Jag kan bli så ledsen. Tänk vad mycket andra går miste om. Och allt som deltagarna missar när de inte tar ansvar för sig själva.”
Kristin Kaspersen är ny programledare för ­”Biggest Loser” i Sjuan.

Själv hade hon en ätstörning i tonåren, som har satt sin prägel på hennes liv.

– Du måste göra val mellan vad du mår bra av och vad du inte mår bra av.

I ”Biggest Loser” kämpar deltagarna för att bli av med övervikten, som sliter hårt på kroppen. Ett viktigt tv-program som handlar om människors liv, tycker program­ledaren Kristin Kaspersen.

Det är dagens sista intervju och nioårige sonen Leon har somnat på konferensrummets soffa.

Fick du några insikter under inspelningarna?

– Hur vi dömer andra efter hur de ser ut. De här 14 personerna har inte fått chansen att visa vilka de är, säger Kristin och lägger handen över bröstet.

– Det handlar inte bara om att tycka om mat. Det här är människor som verkligen bryr sig mer om andra än sig själva. Det är stora hjärtan i dessa fantastiska personer. Flera har inte fått träffa kärleken. Ingen ser dem.

Vad har du för förhållande till din kropp?

– När jag var yngre var jag mullig. Vid 18 hade jag anorexi. Har man en gång haft en ätstörning får man leva med den och får föra en diskussion med sig själv. Efter ett tag är du starkare än den lilla jäveln du har inom dig. Du måste göra val mellan vad du mår bra av och vad du inte mår bra av.

Numera har Kristin Kaspersen hittat balans i sitt liv. Hennes tankar kring träning, sömn och rätt kost kommer att finnas med i en bok som hon ger ut i höst.

Din mamma Lill-Babs tycker att du och hon är lika?

– Mamma är speciell och unik. Hon är den mest omtänksamma och det finns inget själviskt i hennes handlingar. När jag åkte taxi sa chauffören ”jag fick blommor av din mamma”.

Menhur kommer det sig att hon gav taxichauffören en blomsterbukett?

– Hon hade hämtat upp blommor och då får hon alltid med sig ett knippe till, som hon delar med sig av.

Din mamma har pratat om de starka kvinnorna i er släkt.

– Jag måste säga att mannen är lika viktig. När jag är hos pappa i Norge är jag ensam tjej. Jag har en underbar pappa, underbara brorsor och två söner.

Och på mammans sida har papporna alltid varit välkomna i familjen även efter en separation.

– Mormor var sådan. Hade man bråkat om något fick man lägga det på hatthyllan när man kom och ta med sig det när man gick.

Mobilen ringer. Det är 16-årige sonen Filip som undrar hur man sätter på tvättmaskinen. Kristin ska åka till Rumänien för ”Spårlösts” räkning klockan 4.40 morgonen därpå och han hjälper henne att tvätta.

– Jag vet inte om det beror på att jag och mina barn lever själva, men så fort jag kommer hem öppnar Filip ytterdörren och frågar om det är något han ska bära. I går nattade han sin lillebror. Barnen är ljuset i mitt liv.

Kristin berättar att de brukar säga: ”Mamma, vi vill åka på resa”. I Fiskebäckskil har de en sjöbod på 27 kvadratmeter och så fort de hoppar in i bilen säger sönerna ”Åh vad mysigt, nu är det bara vi”.

I 16 år har Kristin bott i den utbyggda 30-talsvillan i Sollentuna. Nu vill hon vara mer med barnen, hon jobbar mindre och flyttar snart till en våning på Östermalm för att få ned kostnaderna.

Lägenheten ligger två portar från där Kristin bodde med mamma, när hon var i samma ålder som yngste sonen.

– Nu ska jag bara sälja huset, men jag är inte orolig. Det blir som det blir.

Fakta

Ger ut en bok om träning

Namn: Kristin Kaspersen.

Ålder: 43 år.

Bor: Renoverad 30-talsvilla i Sollentuna. Flyttar snart till lägenhet på Östermalm.

Familj: Sönerna Filip, 16, Leon, 9.

Yrke: Programledare, moderator, föreläsare.

Aktuell: Leder ”Biggest Loser” i Sjuan, säsongsstart 8 april. Kommer ut med träningsboken ”Stark i kropp och själ” i höst.

Om flytten till lägenhet: ”Förut har jag tyckt att det är skönt att fixa med huset och att hålla på med trädgården har varit terapi. Men nu vill jag vara med mina barn. Den nya våningen påminner om huset med sin öppna planlösning och känslan är densamma.”