En kärleksfull käftsmäll

”Vi väljer att inte arbeta traditionellt. Sex, naket, Zlatan och bantningsråd lämnar vi därhän”, säger Per Holknekt om sin nya tidning.
”Vi väljer att inte arbeta traditionellt. Sex, naket, Zlatan och bantningsråd lämnar vi därhän”, säger Per Holknekt om sin nya tidning.
Per Holknekt är gift med artisten Lena Philipsson.Foto: carlos montecinos  Ur Odd Mollys sommarkollektion.
Per Holknekt är gift med artisten Lena Philipsson.Foto: carlos montecinos Ur Odd Mollys sommarkollektion.
Först grundade han ­succéklädföretaget Odd Molly. Nu startar han magasinet ”Miss World” vars premiärnummer kommer ut i dag.

– Det kommer att ta hus i helvete och bli rubriker, tror Per Holknekt.

Längst in i ett hörn i en kontorslokal vid Nytorget på Södermalm finns Sveriges förmodligen minsta tidningsredaktion.

– Vi hyr två och en halv kvadratmeter och är en och en halv person som jobbar här, berättar Per Holknekt.

52-åringen har tidigare jobbat med vitt skilda ting. Mest omtalad är han som grundare av framgångsrika klädmärket ”Odd Molly”. I dag har han sålt delar av företaget.

– Men jag jobbar fortfarande med ”Odd Molly”, det blir säkert 50–60 timmar i veckan.

Som deltagare i dokusåpan ”Big Brother” år 2000 fick han också mycket uppmärksamhet. Holknekt har en gång i tiden varit skateboardproffs.

Nu är han chefredaktör för det nya magasinet ”Miss World”. Man kan gott kalla det en framgångssaga. Per Holknekt levde en gång i tiden på samhällets baksida och hade missbruksproblem. Han sålde lösnummer av tidningen ­”Situation Stockholm” för att få ihop lite pengar för dagen.

Premiärnumret av ”Miss World” kommer ut i dag tisdag, och är 260 sidor tjock. Tidningen ska ges ut fyra gånger om året. Per Holknekt är spänt förväntansfull. Han menar att man tillför något helt nytt.

– Vi vill väl, och det är mycket hjärta i tidningen. Vi väljer att inte arbeta traditionellt. Sex, naket, Zlatan och bantningsråd lämnar vi därhän. Jag är ingen tidningskonsument, och vill nu skapa ­något jag själv skulle vilja läsa.

Premiärnumret har en hårdsminkad Lasse Winnerbäck på omslaget. En artist som brukar vara allt annat än publicitetshungrig.

– Det är hans första stora intervju på tolv år. Det känns som en komplimang, säger Per Holknekt som har skapat ”Miss World” tillsammans med Jesper Heed, grundaren av musikfestivalen ”Peace & Love”.

Tidningen bjuder in konstnärer, fotografer och andra personligheter att skriva själva, att göra ”vad fan man vill med tidningen utan censur”.

– Innehållet ska vara en mix av underhållning och anarki, allvar och lättsamhet.

Tidningen har ett eget så kallat manifest. Där står bland annat:

”Miss World är allas vår hyllning till Moder Jord”. ”Vi vill knäcka konventionerna. Utmana. Bråka. Skratta och kittla. Vara en kärleksfull och ofiltrerad käftsmäll”. ”Tillsammans tänker vi, som blygsam målsättning, förändra världen. Och ja, kanske även ha lite roligt längs vägen. ”Allt börjar någonstans. Du håller nu i den nya kompassen”.

Per Holknekt inser att manifestet kan uppfattas som flummigt och pretentiöst.

– Vi kommer säkert att få på tafsen för det där med att vi vill förändra världen. Men jag gör i alla fall ett försök, och bannar de som låter bli.

”Miss World” är en tidning ”utan annan röd tråd än att den saknar röd tråd”. Premiärnumret är en häxkittel bestående av många vitt skilda ingredienser. En intervju med ståuppkomikern och programledaren Magnus Betnér är gjord av hans flickvän. En annan artikel puffas för som ”Per Holknekt kommer ut”.

– Det kommer att ta hus i helvete när folk har läst den artikeln. Men jag vill inte i förväg berätta vad den handlar om.

Fakta

Gift med Lena PH

Namn: Per Holknekt.

Ålder: 52 år.

Bor: Östermalm med hustrun, artisten Lena Philipsson, och varannan vecka med barnen (ett är Pers och två Lenas).

Aktuell: Chefredaktör för det nya magasinet ”Miss World”, en tidning vars premiärnummer omfattar 260 sidor och börjar säljas i dag. Förstaupplagan är 15 000 exemplar.