En mer lössläppt Jenny

Jenny Strömstedt ska börja göra mer roliga saker – även efter Let’s dance. ”Jag ska försöka ta med mig känslan att kunna pausa lite grann och inte ”krampa” så mycket.” Här med danspartnern Stefano Oradei.
Jenny Strömstedt ska börja göra mer roliga saker – även efter Let’s dance. ”Jag ska försöka ta med mig känslan att kunna pausa lite grann och inte ”krampa” så mycket.” Här med danspartnern Stefano Oradei.
Jenny Strömstedt är i tacka-ja-åldern. Den 42-åriga programledaren visar nu sina vildare sidor i Let’s dance.

Varje kväll sprejar hon på sig fusksolbränna – så att maken Niklas Strömstedt skrattar åt henne.

I Nyhetsmorgon ger program­ledaren Jenny Strömstedt ett lugnt och trovärdigt intryck. I årets säsong av Let’s dance på TV4 bjuder hon på en betydligt mer lössläppt sida.

Är det en ny Jenny vi ser?

– En störd Jenny kanske? Nä, det är väl bara att jag blivit tillräckligt gammal för att inte orka ha någon prestige längre. Plötsligt ser jag mig omkring. Varför ska jag säga ”Varför då” och inte ”Varför inte”? Då får jag mycket roligare i mitt liv.

Jenny, som fyllt 42, berättar att det började krypa i henne i somras. Efter partiledarutfrågningarna började hon fundera på vad hon skulle göra framöver. När hon fick frågan om att vara med i Let’s dance var svaret givet.

Bredvid Jenny, som är klädd i ett paljettfodral, står hennes italienske danspartner Stefano. Hennes förvandling beror på ”the italian man”, skojar han.

– He’s releasing my inner latin woman, skämtar Jenny tillbaka.

– Sitter man i nyheterna finns det en viss ram man måste hålla sig inom. Om några journalistkollegor nu tycker att jag har slagit i min sista spik i någon kista, så ja ja. Man är den man är.

Så vem är du då?

– Ja, exakt. Vem fan är jag? Kan komma att besvaras lite längre fram i vår.

Anledningen till att hon tackat ja är att hon har sett vad Let’s dance gör med hennes tv-kollegor. Särskilt Steffo Törnquist har hon följt på nära håll och sett hur det kommit fram mer ”galna” del­ar som kanske legat i dvala i honom ett tag.

Dessutom gick han ner i vikt, men det är inte Jennys syfte. Tvärtom. För att inte tappa ytterligare i vikt har hon precis tryckt i sig två semlor.

Någon vidare erfarenheter av dans har hon inte och jämför den med framåt- och bakåt-dansen i Fem myror är fler än fyra elefanter.

Hon har dock gått en termin jazzdans på Turebergs fritidsgård 1985.

– Alla andra där fick en knack på axeln, ”om du vill kan du komma in och ta lektioner av mig i stan”. Det gjorde hon aldrig med mig. Jag tror att det här kanske är en underliggande revansch.

Nu kör hon hårdträning med Stefano Oradei, som tävlar i dans.

– Det finns en idé med allting, ett konstnärligt uttryck. Men han är ganska hård. When we work, we work. Det är inte bara ”nu ska jag släpa runt en gammal ­B-kändis på ­dansgolvet.” Jag har liksom förstelnat framför en dator.

Jenny önskar att hon kunde tro lite mer på sig själv, tillåta sig själv att känna sig lite härlig och sluta be om ursäkt hela tiden.

När hon berättade för maken Niklas Strömstedt att hon skulle vara med sa han bara ”Näe”. Då såg Jenny så ledsen ut att han sa ”Jo!”. Nu skrattar de åt Jennys bravader, som att hon sprejar sig med fusksolbränna varje kväll.

– Jag har jobbat så hårt och mycket i så många år. Verkligen slitit. Plötsligt gör jag något som bara är lust. Nu tar jag tid till att vara kvar efter träningen, ta en kaffe och snacka skit med folk. Det har inte jag hunnit på tio år. Det är så härligt.

För tillfället är Niklas ingen vidare danspartner. På instagram har han lagt upp en bild på sitt knä som är sytt med ett stort antal stygn, efter att han bytt knäskålen.

– Men han är på banan nu och hävdar att han ska springa maraton. Vi får se, än så länge har han inte gjort det.

Vi måste jobba med hennes flexibilitet. Och hon måste tro på sig själv.stefano oradei om Jenny