En ny annorlunda Daniel

Daniel Paris blev känd under sitt deltagande i SVT-serien ”Ung och bortskämd” 2010. Paris är inget artistnamn, utan ett mellannamn han har ­tagit från sin barndomsidol, skådespelaren och modellen Paris Hilton.
Daniel Paris blev känd under sitt deltagande i SVT-serien ”Ung och bortskämd” 2010. Paris är inget artistnamn, utan ett mellannamn han har ­tagit från sin barndomsidol, skådespelaren och modellen Paris Hilton.
Daniel Afshinnejad blev Daniel Paris med en miljon svenskar över en natt under ”Ung och bortskämd”. Nu är han mitt uppe i en föreläsningsturné. Inför manusskrivandet plöjde han dagböcker i sitt gamla pojkrum.

– Det var överväldigande att ta fram allt.

Skådespelare, kokboksförfattare, radiopratare, programledare och föreläsare. Daniel Paris meritlista har blivit avsevärt mycket längre sedan 2010 då han vann den första säsongen av tv-programmet ”Ung och bortskämd”. Innan dess visste han inte riktigt hur en spis fungerade och att någon gång få skådespela var bara en dröm.

– Jag trodde aldrig att jag skulle hamna där jag är i dag. Jag trodde att jag skulle få 15 minuter i rampljuset. Därför bestämde jag mig för att göra det bästa av tiden i programmet, för alla kids där ute, säger Daniel Paris.

Han förklarar att det för honom aldrig har handlat om att bli känd för att få gå på röda mattan. Målet har varit att få en chans nå ut till alla barn och ungdomar i landet som någon gång känt sig annorlunda eller utanför, precis som han själv gjorde.

– När jag var liten kände jag inte igen mig i någon i skolan och inte i dem jag såg på tv. Jag trodde att det var någonting fel på mig, men det var det ju inte. Det är inte något fel med att inte vara som alla andra, men det fanns ingen som kunde säga det till mig.

Många känslor kring barndomen har väckts till liv på nytt i Daniel Paris de senaste månaderna. Fram till i sommar är han ute på föreläsningsturnén ”Paris pratar” i landets högstadie- och gymnasieskolor med organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL), för att inspirera unga till att utbilda sig.

Under manusarbetet åkte han hem till pojkrummet i Viksjö norr om Stockholm och grävde fram gamla skolkataloger, dagböcker och det fåtal bilder som finns från tonårstiden. Det är svårt att tro men Daniel Paris var kameraskygg en gång i tiden.

– Jag ville inte vara med på bild när jag var ung. Jag kan verkligen känna smärtan i vissa bilder. Det syns att jag inte ville vara med. Det är emotionellt men det är också därför jag gör den här föreläsningen, för att det finns så många som känner så här. Jag ville ha ett föreläsningsunderlag där jag berättar för ungdomar om ideal och vikten att skaffa sig en utbildning, även om andra saker lockar.

Hemma i Viksjö blir Daniel Paris ofta igenkänd på gatan av barn och ungdomar som vill prata, få en autograf eller ta en bild.

– Det kommer fram kids till mig och kan berätta att ”jag har din gamla lärare”. Det visar sig att läraren har berättat det. Det är jättekul. När jag var liten berättade en lärare för mig att hon haft Kenny Bräck. Nu är cirkeln sluten känns det som, säger Daniel Paris.

I dag bor han på Södermalm i Stockholm. Men 25-åringen är i Viksjö minst en gång i veckan för att hälsa på sina föräldrar – och promenera.

– Jag måste åka dit! Jag älskar Viksjö. Jag gillar att bo i stan nu men ska jag starta familj vill jag flytta tillbaka, till lugnet och den fina naturen.

Förutom turnén är Daniel Paris aktuell i ett drömprojekt – Musikhjälpen. Senare i veckan gästar han buren i Göteborg och auktionerar ut en aktivitet.

– Men det är en hemlighet vad det är för någonting.

Det är inte någonting fel med att inte vara som alla andra, men det fanns ingen som kunde säga det till mig.Daniel Paris

Fakta

Blev stylad av Trinny & Susannah

Namn: Daniel ”Paris” Afshinnejad.

Ålder: 25 år.

Bor: Etta på Södermalm.

Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder.

Utbildning: Färdigutbildad socionom sedan sommaren.

Aktuell med: Föreläsnings­turnén ”Paris pratar” tillsammans med Sveriges kommuner och landsting. Var tidigare i höstas med i programmet ”Trinny & ­Susannah stylar om Kändis-Sverige”. I helgen gästar han ­Musikhjälpen som sänds i Sveriges Radio P3 och på SVT 2.