En rekordgumma från Alby

Christina Lagerson fyllde 75 år i fredags. Här visar hon upp näsan som växte när Hedvig (spelad av Birgitta Andersson) inte förstod ord i en annan av hennes hyllade produktioner, ”Från A till Ö”.
Christina Lagerson fyllde 75 år i fredags. Här visar hon upp näsan som växte när Hedvig (spelad av Birgitta Andersson) inte förstod ord i en annan av hennes hyllade produktioner, ”Från A till Ö”.
Snart startar årets julkalender i SVT.

En mästare i sammanhangen är Albybon Christina Lagerson – hjärnan bakom tv-klassikerna ”Teskedsgumman” och ”Trolltider”.

”Barna Hedenhös uppfinner julen” är den 54:e julkalendern i ordningen. Av titeln att döma kan det bli en julkalender som tilltalar Albybon Christina Lagerson.

– En bra julkalender ska höra hemma kring julen och ha med lite av traditionerna kring jul, säger hon utan att känna till handlingen.

Christina Lagerson ligger bakom ”Teskedsgumman” från 1967, succén som räknas som julkalendrarnas stora genombrott i Sverige.

Den sågs av en halv miljon barn och två miljoner vuxna.

– Jag har fått höra att det blev tomt i plenisalen i riksdagshuset när den sändes. Till och med riksdagsmännen såg den, säger hon.

Christina Lagerson regisserade och bearbetade Alf Prøysens sagor.

– Jag och Birgitta Andersson (som spelar Teskedsgumman) sa till varandra att vi ska inte toka oss för barnen och underskatta publiken. Teamet ville göra något bra och sedan struntade vi i om ungarna var 4, 40, eller 400 år.

1979 var det dags för nästa klassiker. Trolltider är enligt många undersökningar den bästa kalendern genom tiderna.

– Jag har tre fangrupper på Facebook. Folk frågar både mig och SVT när det blir repriser.

Repris ser det också ut att bli, i alla fall för Botkyrkaborna. Lagerson ligger nämligen även bakom radiojulkalendern ”Bland tomtar och troll” från 1986. Förra veckan ringde Radio Botkyrka och ville sända kalendern i repris. Om allt går som planerat kommer den att börja sändas med start den 1 december.

Vilka är dina egna favoriter?

– Pelle Svanslös av Mikael Ekman är bra. Det är kvalité på allt från skådisar till regi och dekor.

Men sedan får hon svårt att komma på fler.

– Det finns många bra produktioner, men jag tycker att de faller på att de inte är förankrade i julen. Det ska inte vara sommar i julkalendern.

I stället listar även hon Teskedsgumman och Trolltider som favoriter. Båda två har gått som repriser efter originaluppsättning- arna.

– Med repriser och radiokalendern så har jag rekordet i julkalendrar, skojar Christina Lagerson.

Scen ur Trolltider.