En riktig solskenshistoria

Hon är konstnären som gått sin egen väg och ­blivit uppfinnare.

I dag bidrar Petra Wadströms uppfinning till att tusentals barn världen över har rent vatten.

Nu är Åkersbergabon nominerad till Sveriges mest prestigefulla teknikutmärkelse, Polhemspriset.

Petra Wadström var i sexårsåldern när hon tog fram mönster och utvecklade sin första idé. Det var ett par stövlar för nallar som hon faktiskt tillverkade och sålde några exemplar av.

– Det var en konstruktion som jag såg och som jag skulle kunna göra. Jag minns känslan av att lyckas plocka ner en idé, se hur den blir verklighet och verkligen fungerar, säger Petra Wadström.

I dag är hon en lysande stjärna bland Sveriges uppfinnare. Hennes enkla, men geniala idé Solvatten skänker dagligen tusentals människor rent vatten. Solvatten är en svart plastdunk där vattnet hälls i. Med hjälp av solens strålar renas sedan vattnet, både värmen och uv-strålningen bidrar till processen.

För det har hon har nominerats till Sveriges finaste utmärkelse på teknikområdet, Polhemspriset, och tidigare i höstas fick hon presentera sin produkt för USA:s president Barack Obama.

– Jag längtar efter att få träffa Obama igen. Vi hade ett intressant samtal i sju, åtta minuter. Jag hoppas att han kan hjälpa Solvatten att nå ut till fler människor, säger Petra Wadström.

Men vägen till utmärkelser och presidentmöten har inte varit spikrak.

Petra Wadström har arbetat som konstnär och grafiker, lärare i Mulleskola och forskarassistent.

För henne ligger konstnärens verksamhet inte långt ifrån uppfinnarens.

– Som konstnär jobbar jag fritt, med högt i tak. Det finns ingen som kommer och styr. Det tror jag är viktigt även i innovationsprocesser. Därför är det synd att nästa alla uppfinningar styrs av universitet och högskolor där man mycket mer följer någon annans spår. Jag tror det är otroligt viktigt att få vara fri, säger Petra Wadström.

Det var när hon och hennes man sålde sin gård i Åkerbergsberga som uppfinningstankarna tog fart.

– Där hade jag en fantastisk ateljé. Under åren hade jag samlat på mig massor med idéer, säger Petra Wadström.

Sagt och gjort. 2001 samlade hon ihop sina idéer och tog med dem till en patentingenjör för att få råd och stöd. Bland skisserna fanns bland annat en tanke om att rena vatten med hjälp av solljus.

– Jag frågade om någon av idéerna var värd att jobba vidare med, men han tyckte att ”nja, konstnärinnans idéer duger till design kanske”. Hur kunde han säga så? Men det tände mig faktiskt.

Hos Almi, som hjälper nya företagare med kapital och rådgivning, fick hon däremot napp och tog fram Opbra, ett slags stödbandage för nyopererade. Opbra har använts på flera sjukhus och funnits att köpa på apotek. För Petra Wadström har uppfinningen haft stor betydelse.

– Den hjälpte mig att förstå hela innovationsprocessen. Det har varit viktigt innan jag satsade på Solvatten som är en väldigt stor uppgift.

I dag använder 15 000–16 000 familjer runt om i världen Solvatten, men Petra Wadström påpekar att det är en droppe i havet av jordens dryga miljard människor som saknar rent vatten.

– Min viktigaste drivkraft är att få vara med och bidra till en lösning som påverkar människors liv.

Fakta

Har även uppfunnit ficktjuvsstopp

Namn: Petra Wadström.

Ålder: 61 år.

Bor: Åkersberga.

Yrke: Konstnär, designer, grafiker och uppfinnare.

Uppfinningar: Ficktjuvsstoppet Osnodd, stödbandage för nyopererade kallad Opbra och vattenrenare Solvatten.

Utmärkelser: Skaparpriset (2008), nominerad till Årets gröna kapitalist (2009), Änglamarks stipendium (2011) och nominerad till Polhemspriset (2013).

Fakta

Petras bästa uppfinnar-tips

Börja med att tänka på om någon verkligen har behov av din idé.

Var realistisk. Att driva en idé till en produkt tar längre tid och kostar mer än man vill tro.

Ta reda på vad som redan är uppfunnet inom samma område.

Tro på dig själv men hitta också tidigt någon som tror på dig och din idé.

Fortsätt att lyssna, att iaktta och att vara nyfiken!