En riktig stjärnkrögare

Universum väcker ständigt stora frågor. Shahid Saleem delar gärna med sig av sina kunskaper om himlakropparna.
Universum väcker ständigt stora frågor. Shahid Saleem delar gärna med sig av sina kunskaper om himlakropparna.
Månen är lätt att skåda med en fältkikare.
Månen är lätt att skåda med en fältkikare.
Shahid Saleems restaurang Shalimar i Abrahamsberg har gjort sig känd för sina astronomiaktiviteter – och sin livemusik.
Shahid Saleems restaurang Shalimar i Abrahamsberg har gjort sig känd för sina astronomiaktiviteter – och sin livemusik.
Under barndomen sov familjen ofta på taket under stjärnorna för att klara Pakistans varma nätter. Shahid Saleem satt ofta ensam vaken och utforskade himlen.

Nu sprider han sin ­passion – genom sin restaurang och föreläsningar för ungdomar.

För Shahid Saleem är universum ständigt närvarande. Man kan säga att han befinner sig mer bland stjärnorna än oss andra, och han vill gärna bjuda in fler till astronomins värld. Utanför sin restaurang Shalimar i Abrahamsberg händer det att han ställer ut några av sina teleskop så att gästerna kan observera solen, månen och de planeter som är synliga.

Hans stora passion har alltid varit astronomi. Det hela började i barndomens Pakistan, där det ofta var så varmt om nätterna att familjen sov utomhus på taket, med stjärnhimlen rakt ovanför.

Han brukade sitta ensam vaken och titta upp mot stjärnhimlen. Särskilt två stjärnor hade han en speciell relation till.

– Jag var ganska ensam i min barndom och för mig var de här två stjärnorna mina kompisar, ­säger Shahid Saleem.

I sin fantasi kunde han förflytta sig till stora delar av universum, till solen och planeterna, och kunde visualisera hela stjärnhimlen. En förmåga som bara vuxit sig starkare och starkare.

– Häromdagen var det solförmörkelse som man såg tydligt i mitten av Afrika. I min fantasi såg jag hela solförmörkelsen som ett skådespel framför mig. Jag är verkligen glad över att jag inte har vuxit ifrån den förmågan. Vår värld är så bisarr och begränsad på många sätt och vis.

Från taket såg han också fåglarna på nära håll. Och det är samma sak med fåglarna, de blev också hans kompisar som han kunde flyga iväg med i sin fantasi och i sina drömmar. Som vuxen tog han flygcertifikat, vilket var det närmaste han kunde komma den drömmen.

Länge var han privatpilot och hade även en egen flygskola på Barkarby flygfält, men sedan flygfältet lades ner flyger han inte lika ofta längre.

Shahid Saleem vill att fler ska få upp ögonen för vad som finns ovanför oss och brinner för att dela med sig av sina kunskaper. För fem sex år sedan skänkte han bort alla sina sparpengar och skapade stiftelsen ”Egna vingar”, som höll ett astronomiläger för 30–40 ungdomar på Barnens ö under många somrar. Nu håller han i stället före­läsningar på skolor.

Det har hänt att han åkt till Sergels torg med ett teleskop så att vem som helst kan få titta. Han tycker det är lite tragiskt att så få har tittat på månen, som är så nära oss, genom ett teleskop.

– Månen är så otroligt vacker.

Själv hyr han teleskoptid och har teleskop utplacerade över hela världen – Chile, Australien, Mexiko… Genom teleskopen har han full koll på var planeterna befinner sig. Men hemma i Akalla använder han mest en vanlig kikare.

Och enligt Shahid Saleem behöver man inte åka till andra sidan jordklotet för att komma nära stjärnorna. Stockholms skärgård eller Gotland är fantastiska platser att skåda ifrån.

– Ta er tid för att i lugn och ro ta en titt på stjärnhimlen. Strunta i alla telefoner för en stund, och himlen kommer att öppna sig. Man börjar nästan gråta, så vackert är det.

Fakta

Arbetade som socialchef i 14 år

Namn: Shahid Saleem.

Ålder: 56 år.

Bor: Akalla. I en lägenhet där han kan följa alla planeter från alla fönster.

Yrke: Äger restaurang Shalimar i Abrahamsberg med inriktning på pakistansk och indisk mat. Jobbade som socialchef i 14 år. Var länge privatpilot och drev egen pilotskola under många år.

Hobby: Amatörastronom, har suttit med i bland annat Kungliga astronomisällskapets styrelse. Trots intresset vill han inte syssla med det på heltid. ”Då blir det ett levebröd och jag skulle tappa passionen. Den vill jag inte förlora.”

Fakta

Nu är bästa tiden att skåda stjärnor

Bästa tiden att skåda stjärn­himlen är under vinterhalvåret.

Man behöver inte ha värsta stjärnkikaren. Enligt Shahid ­Saleem kommer man långt med en vanlig fältkikare. ”Man kan hitta en för 200 kronor. Det är bättre än att köpa ett dåligt teleskop.”

Ladda hem guider över himlakropparna i realtid som appar. Shahid tipsar om appen Star Walk.

Snart kommer en av de ljusstarkaste kometerna, ”Ison”, att vara fullt synlig på himlen. Den tippas att bli ”århundradets komet”. Den rundar solen den 28 november och kan då förhoppningsvis ses. Bästa tiden beräknas bli 10–15 december.