En riktigt skruvad historia

Yvette, som spelas av Marie-Louise Rydén och Ola Söderström som Greve Helmut von Birkstedt i den skruvade farsen som Gycklarna spelar på kulturhuset i Väsby. I bakgrunden lurar Margareta Sjöholm, som sällskapsdamen Elise.
Yvette, som spelas av Marie-Louise Rydén och Ola Söderström som Greve Helmut von Birkstedt i den skruvade farsen som Gycklarna spelar på kulturhuset i Väsby. I bakgrunden lurar Margareta Sjöholm, som sällskapsdamen Elise.
Snart har den premiär och en föreställning är redan slutsåld.

Det handlar om Väsby­gruppen Gycklarnas uppsättning av farsen ”Herrar på vift” – en riktigt skruvad fars på kulturhuset.

Du som gillade ”Spanska flugan”, skriven av Franz Arnold och Ernst Bach, kommer troligen även att gilla ”Herrar på vift”, som författarduon också står bakom.

För det har skrattats en hel del bland aktörerna i teatergruppen Gycklarna under det dryga år som skådespelarna har jobbat med denna humoristiska pjäs, som har premiär i kulturhusets biograf fredagen den 2 november.

En föreställning i november är redan slutsåld.

– Jo, vi har haft väldigt roligt med den här pjäsen, säger Kim Barkedahl.

Det började redan i månadsskiftet augusti-september förra året då skådespelarna fick manuset av regissören Marit Andersson för en första genomläsning.

– Det tog inte många minuter förrän vi förstod att det här var en pjäs med mycket humor.

”Herrar på vift” är en fars i två akter och handlar om moral och att försöka upprätthålla en klanderfri yta i 20-talets Tyskland.

Pjäsen inleds med att en ordförande i Föreningen för upprättande av fallna kvinnor och vice ordförande i Kyskhetsförbundet, åker på en sedlighetskongress i Berlin med en vän och kollega. När de sedan återvänder hem tvingas ordföranden att rapportera om en kongress han aldrig ­varit på. Och en överraskande vändning uppstår när en varietédansös plötsligt dyker upp.

Överraskade blev även Kim Barkedahl och övriga skådespelare när de efter ett halvårs repeterande på Vilundateatern plötsligt fick veta att hela byggnaden skulle ­rivas. Gycklarna fick fortsätta i kulturhuset på Centralvägen.

– Beskedet väckte blandade känslor. Personligen kände jag det som att Vilunda var min scen. Men det var bara att gilla läget, säger Kim Barkedahl.

Nu slipar Gycklarna på detaljer. Premiärdagen ska allt sitta där, ­säger Kim Barkedahl.

Han har varit med gruppen ­sedan 2005 och betonar att Gycklarna är ett rutinerat sällskap som framfört både barn- och vuxen­pjäser.