En rockigare syster Sandén

Frida Sandén har lyckats ta sig vidare i X-Factor som en av tolv finalister. Omkring 6 000 sökte till programmet.
Frida Sandén har lyckats ta sig vidare i X-Factor som en av tolv finalister. Omkring 6 000 sökte till programmet.
Huddingebon Frida Sandén går i storasyster Mollys fotspår, ut i rampljuset.

I tv-programmet X-Factor kämpar hon hårt för att hitta sin egen musikaliska identitet: en hesare och rockigare Sandén.

Frida Sandén från Huddinge verkar inte särskilt berörd av att flyttas runt av fotografer när hon och de andra finaldeltagarna i X-Factor ska posera på bild under en pressvisning vid Globen. Hon tar sig tid med alla och poserar vant tillsammans med producenten och jurymedlemmen Andreas Carlsson.

– Hon är musikaliskt väldigt spännande och hennes bakgrund gör henne väldigt intressant. Dels har hon sin familjebakgrund och så har hon ju tidigare stått i skuggan av någon, det kan vara rätt svårt. Men det är kul att coacha fram artisten i henne, säger Andreas Carlsson.

Storasyster Molly har redan haft stora framgångar som artist och lillasyster Mimmi har medverkat som Sveriges bidrag till Junior Eurovision Song Contest 2009. Frida vann tävligen i Sverige ett par år innan det. Då, 13 år gammal, fick hon känna av några av musikvärldens vassa kanter.

– Det blev väldigt mycket negativa kommentarer på nätet och många jämförde mig med min syster hela tiden. Det tog väldigt hårt och det fick mig att inse vilken hård bransch det här kunde vara, säger hon.

Många tog för givet att det fanns en syskonrivalitet mellan Sandénsystrarna. Det är dock något som Frida avfärdar helt.

– Jag har sjungit hela livet och vi själva tycker inte att det finns någon rivalitet eller konkurrens oss emellan. Vi alla älskar musik men har också egna identiteter, säger Frida Sandén.

Det märks särskilt när de är hemma, berättar hon.

– Vi sjunger mycket privat tillsammans, det kan hända att en av oss sjunger i duschen så börjar en annan sjunga i något annat rum. Sedan sjunger vi alla tre på samma låt högt tillsammans.

Storasyster Molly fick kämpa med sin image om att bli tuffare, efter åren som barnstjärna. Frida tycks dock snabbt ha gått in i sin roll. Att vara med i talangjakten X-Factor och med hjälp av producenten och coachen Andreas Carlsson har naturligtvis hjälpt till.

– Min röst är hesare och jag har en mer rockig attityd i dag. Det är en grym erfarenhet att få jobba med Andreas, han ser helheten och kan verkligen skapa en artist, säger Frida Sandén.

Bara att få komma med i programmet är en prestation.

Omkring 6 000 personer kom till audition i förhoppning om en plats. Efter sista gallringen finns tolv kvar, bland dem Frida Sandén. Konkurrensen tar hon med ro.

– Vi bor tillsammans på hotell och umgås mycket så vi har en speciell vänskap. Men varje vecka åker någon ut så man får inte fästa sig för mycket.

Frida är syster med Molly Sandén.

Fakta

Siktar mot stjärnorna efter studenten

Namn: Frida Sandén.

Ålder: 18 år.

Bor: Huddinge.

Gör: Studerar på musikgymnasieskolan Rytmus sista året. Är just nu delvis ledig för X-Factor.

Om framtiden: ”När X-Factor är slut tänker jag inte sluta med musik. Jag kommer inte att ge upp, vad som än händer. Men jag har ingen färdig plan än, först ska jag ta studenten.”

Aktuell: I TV4-programmet X-Factor. Finalerna livesänds på fredagar.