En sångstjärna utan röst

Aleksandar Manojlovic kan inte sjunga och fick ställa in hela höstturnén. Nu väntar han på operation.
Aleksandar Manojlovic kan inte sjunga och fick ställa in hela höstturnén. Nu väntar han på operation.
Båda föräldrarna dog när han var ung.

Nu har han tappat sitt viktigaste arbetsredskap – rösten.

Men trots allt talar sångstjärnan Aleks om ljuset.

– Hade jag grävt ner mig så hade jag inte suttit här i dag, säger han.

För ett år sedan utsågs han till årets nykomling i svenskt musikliv, och fick ta emot en grammis-statyett ur Pluras och Mauro Scoccos händer. Under våren och sommaren följde turnéer. Men i höstas tog det stopp. När hiphop- och soulstjärnan Aleks nu är nominerad till årets liveartist på Kingsize-galan 2013 avslöjar han:

– Jag har tappat rösten. Jag kan inte sjunga. Hela höstturnén fick ställas in.

Sedan dess har han väntat på operation. När den kommer vet han inte. Aleks talar utan problem men berättar att läkaren sagt att han egentligen också borde ha problem med talet.

– Mina fans får gärna skriva till Karolinska och be dem skynda på, skrattar han.

För det finns inga garantier för att Aleks ska kunna sjunga som förr igen. Men trots att mycket står på spel är han inte orolig. ­Läkaren har gett honom goda prognoser för att han ska få tillbaka sitt viktigaste arbetsverktyg – den smäktande lena soulrösten. Och själv tror artisten att han ska komma tillbaka starkare än någonsin. Med åren har han lärt sig att se på livet på det sättet.

– Att jag tappat rösten har gjort att jag förstår hur mycket jag älskar musiken. Och när Gud vill så kommer jag att komma tillbaka. Jag är tacksam för allt som händer mig.

Du menar att du är tacksam även för onda saker som händer dig?

– Ja, det ger lärdomar. Du lär dig av allt.

Samtidigt har det hänt saker i Aleks liv som lämnar djupa spår i alla människor. När Aleks var tio år dog hans pappa hastigt. I 20-årsåldern gick hans mamma bort.

– Även det lär väl mig något. Om jag inte lärt mig att vända mig mot ljuset hade jag inte suttit här i dag.

Han talar om familj och vänner som det viktigaste i livet. Och innan han träffar Lokaltidningen Mitt i hemma i lägenheten har han besökt sin farmor.

Förr fanns det dagar i Aleks liv då han utstrålade sådan ilska att folk inte ville sitta bredvid honom på tunnelbanan. Men han förklarar att den tiden är över. Och tiden som gått sedan han släppte sin debutskiva ”Inte längre fiender” beskriver han som fantastisk.

– Nu är det bara fred och kärlek, säger han.

Aleks berättar om ett ungdomsprojekt han hoppas kunna börja jobba för. Och dagen efter vår intervju åker han till Dominikanska republiken med en sista minuten-biljett för 2 000 kronor. Han åker ensam. Men med sig har han ett gäng böcker. När vi träffades i slutet av 2011 berättade han att han knappt läste böcker.

– Du vet, saker förändras. Det gör jag också, säger han.

Fakta

Är nominerad till två priser på Kingsizegalan

Namn: Aleksandar Manojlovic.

Artistnamn: Aleks.

Ålder: 30 år.

Bor: Norra Botkyrka.

Yrke: Artist. Har tidigare jobbat som väktare (”men jag tycker inte om att frihetsberöva folk”).

Intressen: ”Forska på livet.”

Senaste bok: Malcolm X:s självbiografi.

Aktuell: Nominerad till två priser vid Kingsizegalan på Hamburger Börs den 19 februari. Nominerad till Årets live och Årets video.