Ett delat Tensta i ny bok

Nalin Pekgul går över torget i Tensta med raska steg. Hon hejar på folk hela tiden.

När boken ”Jag är ju svensk” kom ut i våras befarade hon att det skulle bli svårt att röra sig i centrum på grund av bokens innehåll.

Reaktionerna har blivit precis tvärtom.

– Jag har fått påhejningar från de mest oväntade håll. Kvinnor och män som säger att boken behövs, säger hon.

I ”Jag är ju svensk”, som Nalin Pekgul skrivit tillsammans med sin man Cheko Pekgul, beskriver de ett delat Tensta, där det finns starka spänningar mellan sekulära och fundamentalistiska muslimer.

Som titeln antyder tar boken upp frågan om hur svårt det kan vara att integrera sig i det svenska samhället när man växer upp i ett område som Tensta, där fundamentalistiska muslimer enligt paret Pekgul blivit allt mer dominerande och inflytelserika – samtidigt som politiker, skola och media står handfallna inför utvecklingen.

Trots att de skrivit under fyra års tid, blev boken rätt hastigt utgiven.

Efter att ett par förlag nosat på den och varit villiga att ge ut den, men dragit sig ut så tröttnande de och gav till slut ut den på egen hand.

– Den är rätt kontroversiell så ingen vågade ge ut den, säger Nalin, som är troende muslim och Tenstabo sedan 34 år tillbaka.

– Vi vill öppna upp debatten. Hur gör man för att få igång en debatt kring de här frågorna utan att bli stämplade som islamo­fober? Jag ser hur människors frihet begränsas här. Jag har rätt till min frihet, en gång flydde jag från Kurdistan just för att få den.

Hon vittnar om bekanta, eller bekantas bekanta, vars barn har blivit allt mer religiösa, trots att föräldrarna själva inte förespråkat en extremreligiös livsföring.

– Föräldrarna känner sådan skam att de inte vågar söka hjälp. Samtidigt blir de väldigt ensamma i sin sorg och upplever att barnen försvinner allt mer från familjen.

Någon särskild marknadsföring för boken har de inte gjort. Trots det har den nämnts i ett par debattartiklar och den har även uppmärksammats i ett radio­inslag i P1.

Nalin har skrivit om Tensta, och Cheko har skrivit mer om hur islamister har lierat sig politiskt, både i Sverige och Europa.

I boken nämner de flera muslimska föreningar och organisationer, som enligt dem är betydligt mer reaktionära än vad de ger sken av, och att de på grund av okunskap från politiker fått stöd att komma in i samhället.

– De här extrema tendenserna finns överallt, i Husby, Rosengård, Bergsjön, men jag har valt att skriva om Tensta, eftersom det är den verklighet jag lever i, säger hon.

Sedan tre år tillbaka är deltar Nalin Pekgul inte längre aktivt i dagspolitiken. Efter 15 år som aktiv S-politiker kände hon att det var dags att arbeta som sjuksköterska igen.

Nu jobbar hon på ett sjukhus Stockholm och läser parallellt in en utbildning för specialistkompetens. Hennes samhällsengagemang har inte förändrats, och hon brinner fortfarande för frågor som integration. Men nu gör hon det på sitt eget sätt, på ett privat plan, och inte kopplat till partipolitiken.

– Jag hoppas att det går att bygga ett fungerande mångkulturellt samhälle.

I boken ”Jag är ju svensk” beskriver Nalin Pekgul och hennes man Cheko Pekgul hur de upplever en ökad spänning mellan sekulära och fundamentalistiska muslimer i Tensta.

Jag har rätt till min frihet, en gång flydde jag från Kurdistan just för att få den.Nalin Pekgul

Fakta

Är före detta riksdagsledamot

Namn: Nalin Pekgul.

Ålder: 47 år.

Bor: Tensta.

Familj: Gift med Cheko Pekgul, 51 år, frilansskribent, plus barnen.

Yrke: Sjuksköterska, före detta riksdagsledamot (S).

Aktuell: Med boken ”Jag är ju svensk” (Recito Förlag) som hon skrivit tillsammans med maken Cheko Pekgul. Den kom ut den 23 maj i år i liten upplaga. Har omnämnts i olika debattartiklar.