Ett hus med många öden

Det blir en hel del roliga inslag i Teodoks musikal, men även en stor portion allvar och spänning. Olle Månsson och Hedda Thulin är två av gruppens skådespelare.
Det blir en hel del roliga inslag i Teodoks musikal, men även en stor portion allvar och spänning. Olle Månsson och Hedda Thulin är två av gruppens skådespelare.
Cannie Möller har skrivit manus till musikalen Huset.
Cannie Möller har skrivit manus till musikalen Huset.
En sjungande katt, en lindanserska och en baby med kolik.

Det är några av dem som bor i Huset – ett hus som i sin tur har huvudrollen när teaterföreningen Teodok framför sin första musikal.

– Musikalen handlar om allt från mord till bröllop, slavar och kriminella gäng, säger 10-åriga Hedda Thulin, en av skådespelarna.

Det är en riktigt kylig onsdag när teaterföreningen Teodok samlas för ytterligare en kväll med förberedelser. Kall vinterluft drar in i byggnaden varje gång den röda trädörren in till Gamla folkets hus i Kallhäll öppnas när en efter en droppar in med snöiga skor och frusna kinder.

De börjar bli som en familj, alla de 44 personer som på ett eller annat sätt deltar i den kommande föreställningen och några möter varandra med värmande kramar eller en pratstund i det lilla köket.

Nu har de arbetat med förberedelserna i snart ett år och träffarna blir allt mer intensiva. I kväll ska skådespelarna prova sina scenkläder och snickra vidare på scenografin.

Inne i teatergruppens lokaler är det också riktigt kallt. Egentligen råder skoförbud innanför dörren, men när det är så här kallt får man lov att behålla skorna på.

– Det måste vara något fel, så här kallt brukar det inte vara, säger skådespelaren Olle Månsson om det 76 år gamla huset där man har hållit till sedan 1981.

Scenens slitna golv vittnar om att föreningen har framfört många föreställningar genom åren, likaså det knarrande ljudet från den smala trätrappan som leder upp till skådespelarnas loge.

När ridån går upp den 10 mars ger föreningen sin 33 föreställning, men det är första gången de gör en musikal.

– Vi har gjort musikteatrar förut. Det skiljer sig från en musikal genom att musiken inte är betydelsebärande, säger Olle Månsson,­ som med sina ”72 och ett halvt år” är föreningens äldsta medlem.

Alla karaktärer som möts i musikalen bor i ett och samma hyreshus, men de lever helt skilda liv.

– I huset finns allt från papperslösa flyktingar och knarkaffärer i källaren till en flicka på taket som längtar bort från människor och upp till stjärnorna, berättar Cannie Möller som skrivit manuset och som tidigare har blivit August- nominerad för sina ungdomsromaner.

Tunga ämnen alltså, och även om det finns många lättsamma och farsartade inslag lämpar sig föreställningen för personer i 12-årsåldern och uppåt.

– Det var faktiskt ungdomarna i föreningen som kom med förslaget om att musikalen skulle handla om ett hyreshus, säger Möller.

Medan några ur teatergruppen provar scenkläder och andra bygger rekvisita på scenen, hjälper hon till att måla om och fräscha upp den röda entrédörren.

– Här hjälps alla åt med allt.

Trots att föreningen inte tidigare har gjort någon musikal finns inga spår av någon nervositet bland skådespelarna.

– De flesta sjunger riktigt bra. Själv älskar jag att sjunga, säger Hedda Thulin, som i musikalen spelar en papperslös flykting.

Musikalen Huset har premiär på lördag och visas fram till och med 28 april.

Fakta

Detta är Teodok

Föreningen för Teater och doku­mentation i Järfälla är en amatör­förening som startades 1979.

För­eningens mål är att försöka doku­mentera såväl samtid som historia.

Den allra första uppsättningen, ”Johanna från Kallhäll” gjordes 1982.

Sedan dess har föreningen satt upp 32 föreställningar, några av dem med mer än 50 personer på scenen och andra med bara ett par skådespelare.