Ett liv präglat av saknad

Jennifer S Erixons bok ”Sven och Goliat”.
Jennifer S Erixons bok ”Sven och Goliat”.
Jennifer S Erixon har vuxit upp utan någon kontakt med sin biologiska pappa, en smärta har präglat hennes liv och skrivande.

Nu ger hon ut en barnbok om att finna en försvunnen far.

Trots mycket kämpande och rättstvister har Jennifer S Erixon vuxit upp utan något riktigt erkännande från sin far.

– Jag har vuxit upp utan kontakt med honom. Känslan av att inte ha min pappa går som en röd tråd genom mitt liv, säger hon.

Skrivandet har ända sedan barndomen varit ett sätt för Jenni- fer att hantera känslorna i samband med fadern.

– Allt jag skriver har med pappa att göra. Som barn visste jag hans namn men inget mer. Jag visste inte vem han var, var han fanns eller vad han gjorde.

Nu ger hon ut en boken Sven och Goliat, som handlar om två krokodilbröder. De har vuxit upp utan sin pappa som försvunnit efter en översvämning. Tillsammans ger de sig ut för att leta reda på honom.

Jennifer har alltid berättat sagor för sina egna barn och det var så karaktärerna föddes. Med boken vill hon beröra olika aspekter av att känna sig utanför.

– Sagan hade jag berättat för mina barn innan jag skrev ner den. I den vidrör jag också mobbing, att känna sig utanför och att alla inte är lika, säger hon.

Jennifer understryker att det är många barn som lever utan sin pappa.

– Det som hänt mig händer även andra, men samtidigt ville jag inte göra det för tungt. Boken har ett lyckligt slut, jag vill förmedla hopp och att man inte ska ge upp, säger hon.

Med boken vill Jennifer också visa på pappornas betydelse.

– Man ska inte underskatta pappornas roll i barnens liv. Jag vill sprida kunskap ur mitt perspektiv.

Men Jennifer tror också att det är individuellt hur mycket en sådan här upplevelse påverkar.

– Jag tror att jag har fått mer från pappa, det kreativa till exempel finns i hans släkt. Jag känner mig inte riktigt hemma på min mammas sida, även fast hon är en av de viktigaste personerna i mitt liv.

När Jennifer träffade sin far för första gången var hon vuxen.

– Det var en känslomässigt jobbig situation. Det var inte så att han tog emot mig och sa ”ja, du är min dotter”. Samtidigt var det skönt att slutligen träffa honom.

Under uppväxten så var det aldrig någon hemlighet hur det låg till, att pappan nekade faderskapet. Med mamma och mormor talade hon mycket om situationen.

– Det har inte varit mycket hysch-hysch. I bland önskar jag att de hade ljugit i stället och bara sagt att han var borta, att han var död. Det hade varit enklare.

Skrivandet går i perioder för Jennifer. Hon har även skrivit noveller och dikter och hon arbetar sedan tonåren på en självbiografi som handlar om hennes upplevelser i förhållande till fadern.

Men nu närmast väntar en fortsättning på Sven och Goliat.

– Det kommer att vara samma karaktärer och fortsätta att handla om relationen till pappa, fast på ett annat sätt, säger Jennifer S Erixon.

Vad skulle det betyda om din pappa slutligen erkände dig?

– För självkänslan skulle det vara ovärderligt, det skulle vara en bekräftelse på att jag finns. Men den största biten för mig är inte han utan att jag känner mig halv inombords. Det är en trasig bit i mig som ingen kan göra hel någonsin.

Boken har ett lyckligt slut, jag vill förmed ­ la hopp och att man inte ska ge upp.jennifer s erixon

Fakta

Barnboksförfattare på brandförsvaret

Namn: Jennifer S Erixon.

Ålder: 37 år.

Bor: Söderby i Salem.

Familj: Man och tre barn som är 6, 10 och 12 år.

Yrke: Larmoperatör på Södertörns brandförsvar.

Aktuell: Har nyligen gett ut barnboken ”Sven och Goliat” som vänder sig till barn i åldrarna 4-9 år, som kan beställas på Adlibris.com.

Andra verk: Gav även ut diktsamlingen ”Lilla Tussilago” förra året, samt en vykortsserie med eget citat som handlar om att sakna en stor pusselbit i livet.

Hemsida: www.missingpiece.se.