Europeresan går vidare

”Vi är stolta över att vara en del av den svenska rockhistorien”, säger Joey Tempest.
”Vi är stolta över att vara en del av den svenska rockhistorien”, säger Joey Tempest.
Europe firar 30-årsjubileum i år. Framöver drömmer Joey Tempest om att få fortsätta göra det han gör. ”Det är ett stort år. Lite underligt. Kan vi hålla på med det här i tio år till är vi jättenöjda.”
Europe firar 30-årsjubileum i år. Framöver drömmer Joey Tempest om att få fortsätta göra det han gör. ”Det är ett stort år. Lite underligt. Kan vi hålla på med det här i tio år till är vi jättenöjda.”
I år är det 30 år sedan det begav sig för Europe. Och hårdrocksbandet fortsätter att turnera runt jorden.

Men när Joey Tempest är hemma sover han helst i pojkrummet i Upplands Väsby.

Europe firar 30 år. För att fira släpper Väsbybandet en live-dvd från årets höjdpunkt, spelningen i juli på Sweden Rock. Eller som Joey Tempest beskriver det:

– Hemmaplan, 30 000 pers och två och en halv timmes gig. Introt gick igång och jag gick ut mot folkhavet. När bandet drog på högsta volym bakom mig var det en av de största kickarna jag haft i karriären.

Att bandet fick bra recensioner efter spelningen tycker Joey är fantastiskt.

– Europes förhållande till de svenska medierna har varit upp och ned genom åren, men jag tror att vi har kommit till ett stadium där vi är ganska accepterade i Sverige. Det är jättekul att känna vi är en del av rockhistorien här.

De 28 låtarna på dvd:n är som en resa i tiden, menar Joey. Monsterhiten ”Final Countdown” är förstås också med. Den skrev Joey i högstadiet med hjälp av en synth som han lånade av Mic Michaeli, den enda i skolan som hade en. Från början var låten bara en synthslinga, som Berns spelade när deras nattklubb öppnade.

Vad har du att säga till dem som kallar er pudelfenomen?

– Nja, den termen användes väl på 90-talet när det var backlash för den stackars hårdrocken. Äh, det är bara att droppa. Vi såg banden på 70-talet, gillade deras långa hår och lite flummiga kläder. Jag ville ju se ut som Robert Plant i Led Zeppelin. Jag sa det till honom, men han tyckte att jag såg bättre ut.

Hur har livet som hårdrockstjärna varit? Hur dekadenta var ni?

– Det är få förunnat att känna att man är ett av de största banden i världen. 1987–1988 åkte vi runt med 15 truckar med prylar, spelade två gig per dag och åkte privatjet däremellan. Det var livvakter, limousiner och de bästa hotellen i London och Paris.

Hur var det med damer då?

– Det följde efter bilar och busslaster med tjejer ibland.

Vad gjorde ni med dem?

–Ha, ha, ha. Vi gick bara upp på scenen och spelade.

Livet i dag då?

– Nu är det bara en minivan med tjejer som följer efter oss.

Joey betonar att han hela tiden hade fokus på att göra en skiva till och inte spåra ur. Det är därför de är där de är i dag, säger han.

I dag bor han i radhus, inte långt från flygplatsen i London. 20–30 gånger om året åker han till Sverige. I norrort har bandet en replokal och skivorna spelas oftast in i Stockholm.

– Jag tycker om att ha kontakt med mamma och pappa och försöker bo hos dem om jag kan. De bor kvar i Tolanområdet i Upplands Väsby, där jag hade min demostudio i källaren. Jag har kvar en del grejer i mitt pojkrum, en vinylsamling med bland andra Bowie och Deep Purple, några porträtt som fans gjort av mig och lite guldskivor.

Joey tycker det är skönt att komma till den rena luften och vidderna i Väsby.

Nu har han dock levt längre utomlands än i Sverige.

– Hemlängtan och längtan efter typiskt svenska grejer som kaviar och senap var störst de första 15 åren. Nu är jag mer van vid engelsk mat.

Sedan 1992 lever Joey med hustrun Lisa och sonen Jamie. I bilen vill Jamie lyssna på Europe ibland.

Har han någon favorit?

– Han tycker om ”New love in town”. ”Den skrev du om mig, pappa”. Sedan gillar han den senaste plattan. ”Det är riktig rock’n’roll, pappa”, säger han alltid.

Fakta

Bor med fru och barn i London

Namn: Joey Tempest. Egentligen Joakim Larsson.

Ålder: Fyllde 50 den 19 augusti.

Bor: Radhus i London.

Familj: Hustrun Lisa Worthington-Larsson, sonen Jamie, 6.

Aktuell: Live-dvd:n ”Europe Live at Sweden Rock – 30th anniversary show” släpptes den 16 oktober.

Favoritlåt på dvd:n: ”Seven doors hotel” är bäst på första plattan. Den blev nästan en nationalsång i Japan.

Fakta

Joggar längs Themsen inför turné

Joey joggar bara vid behov: ”Inför en turné går och springer jag längs Themsen för att flå upp flåset. That’s it. Jag gå inte på gym, jag gillar att vara utomhus.”

Inför showerna måste man vara i fysisk form: ”Annars är det för chockartat, jag tappar luft och ser stjärnor. Den känslan vill jag inte ha, då blir showen lidande. Det går inte att supa varje kväll. två timmar på scenen är ett otroligt fysiskt pass, där jag rör mig hela tiden och kör 24–28 låtar. Jag och Ian Haugland dricker en och en halv liter vatten var så fort vi går av scenen. Ofta kör vi 30 gig på raken. Då behöver man inte bry sig om vad man äter. Allt förbränns.”

Kortare turnéer: Förut kunde de vara ute på turné ett år i sträck. Numera är de familje­fäder och är sällan ute mer än tre fyra veckor i stöten.