Evys tomt ger dig kalla kårar

Evy Wallinder bodde i Kanada som liten och minns halloween som en fantastisk högtid. Nu vill hon göra dagen minnesvärd för barnbarnen. Den som vill kolla in dekorationerna får bege sig till Johan Mickels väg i Trollbäcken.
Evy Wallinder bodde i Kanada som liten och minns halloween som en fantastisk högtid. Nu vill hon göra dagen minnesvärd för barnbarnen. Den som vill kolla in dekorationerna får bege sig till Johan Mickels väg i Trollbäcken.
Dödskalle. En halloweenklassiker.
Dödskalle. En halloweenklassiker.
Någon har förlorat ett finger
Någon har förlorat ett finger
Många plockar fram ett litet spöke till halloween.

Evy Wallinder fyller hela trädgården med ­läskigheter.

– Jag gör det för ungarnas skull, säger hon.

Fruktansvärda skrik, ett avhugget finger, gravstenar och en kista med skelettdelar. Den som har vägarna förbi Evy Wallinders hus de närmaste dagarna bör inte vara lättskrämd. Kring halloween, den 31 oktober, förvandlar den 62-åriga Tyresöbon sin villa till ett riktigt spökslott.

– Jag har alltid haft lite pumpor och sådär, men jag började på allvar när jag fick barnbarn. Jag gör det för deras skull och för ungarna i området. Det är alltid många barn här på halloween, så det gäller att köpa mycket godis, säger Evy Wallinder och skrattar.

För en besökare finns gott om saker att studera närmare. I trädgården står till exempel gravstenar i frigolit – Evy har själv skurit ut och sprejat dem – och buskar och husvägg är klädda med spindlar och spindelväv. På en huggkubbe på garageuppfarten har en yxa precis huggit av ett finger och blodet (i form av Evys dyraste nagellack) rinner ner över asfalten. Tre hungriga ödlor är på väg dit för att få kvällsmat. Lite längre bort står ett spöke med solglasögon.

– Det har jag gjort genom att hänga fiberduk över min terrassvärmare. Jag hade planer på att göra en zombie också, men det får nog vänta till nästa år.

Ur en gömd högtalare strömmar kusliga ljud i form av spöklika skratt och skrikande katter.

En del av dekorationerna är köpta – Evy får en hel del från sin syster som bor i USA – men mycket gör hon själv.

– Jag får idéer hela tiden, kan vakna mitt i natten med en idé. I år hade jag tänkt ha en avhuggen hand i brevlådan, men risken är väl att jag inte får någon post då.

Runt trädgården sitter varningsplast: ”Caution: Enter if you dare”.

– Min son är polis så jag bad honom ta med sig blåvitt avspärrningsband hem från jobbet, men det ville han absolut inte. Så det fick bli de här i stället, säger hon.

På trappan står den obligatoriska pumpan och sprider ljus. Pumpan har Evy Wallinder köpt.

– Jag odlar pumpor men i år blev det inget. Men nu har jag byggt ett växthus så nästa år hoppas jag på bättre skörd.

Även insidan av huset bär tydliga spår av halloween. Här samsas porslinspumpor och skelett samsas med spindlar och dödskallar. På väggen hänger ett hologram där en söt flicka i vissa vinklar förvandlas till en skräckinjagande varelse.

Blir du aldrig rädd av alla läskiga grejer du omger dig med?

– Nej. Jag är inte så lättskrämd.

Är halloween den roligaste högtiden att dekorera?

– Nej, till julen dekorerar jag ännu mer. Hela min bastu är full av tomtar, min största skräck är att någon ska råka sätta på bastun av misstag.

I år hade jag tänkt ha en avhuggen hand i brevlådan, men risken är väl att jag inte får någon post då.Evy Wallinder halloweenfantast

Fakta

Allhelgonaafton på engelska

Kom med båten: Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Namnet är en variant av All hallows eve som betyder alla helgons afton

Keltiska drag: Halloween är en blandning av hedniskt och kristet firande. Den keltiska nyårsfesten Samhain firades den 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började.

Egen dag: Så småningom införde den katolska kyrkan en dag för alla helgon som inte hade egna dagar i almanackan. Genom att förlägga dagen till den 1 november hoppades man utrota det hedniska firandet.

Källa: NORDISKA MUSEET