EWK kan få eget monument

Thomas Qvarsebo med sin skiss över det tänkta minnesmärket tillägnat Huddingebon EWK.
Thomas Qvarsebo med sin skiss över det tänkta minnesmärket tillägnat Huddingebon EWK.
Den kände illustratören EWK kan komma att få ett monument rest i sitt namn.

Just nu pågår insamlingen och det är Thomas Qvarsebo som står för konstverket.

I Thomas Qvarsebos ateljé på Långholmen på Södermalm finns förarbetet till det som kan bli ett minnesmärke över tecknaren och Huddingebon Ewert Gustav Adolf Karlsson (EWK). Den ska tillverkas i rostfritt stål som ska vitlackeras och ha en ”papperskänsla”, förklarar konstnären.

– Storleken är inte riktigt bestämd ännu men den blir uppemot två meter hög. På framsidan blir ett porträtt på EWK och på baksidan är det tänkt att vi ska ha en teckning som han har gjort.

Thomas Qvarsebo har tidigare smyckat Huddinge med offentlig konst på flera platser. Han är kanske ännu kändare för sina byster av Olof Palme, Lennart Hyland och Greta Garbo.

När han blev tillfrågad om att göra EWK-statyn tvekade han aldrig.

– EWK var alltid aktuell och det var alltid en knorr i det han gjorde, säger Thomas Qvarsebo.

Insamlingen för att få pengar till skulpturen startade på allvar för två månader sedan.

– Vi har lobbat i kommunala förvaltningar och bland politiker. Vi har fått pengar från två partier, från diverse privatpersoner, någon förening och några företag, säger Huddingebon och konstnären Håkan Bull som leder arbetet med insamlingen.

Men ännu är det en bra bit kvar. I november 2013 ska insamlingen vara klar och önskemålet är att minnesmärket ska stå vid Fullersta gård.

– Vi vill visa personer som blir viktiga i kraft av konstnärer. Ewert gjorde mycket för Huddinge i politiken och gjorde bra pr för oss. Det är en hyllning helt enkelt, säger Håkan Bull.

Fakta

Politisk tecknare

EWK (1918–2004) etablerade sig som professionell tecknare 1951 med bostad i Huddinge.

Han har illustrerat böcker och tecknat porträtt, men är mest känd för sina politiska teckningar i Aftonbladet och tidningen Land.

De som bidrar till insamlingen får sitt namn på ett plakat vid statyn.

Källa: EWK-sällskapet