Experter lär dig knyppla i Bredäng

Knypplad solros, av Birgitta Rudeskog i Skärholmens konstförening.
Knypplad solros, av Birgitta Rudeskog i Skärholmens konstförening.
Vill du lära dig att knyppla? Nu har du chansen! På söndag finns experter på plats i Jakobsbergs gård i Bredäng. De ställer ut sina sina alster – och visar gärna hur knyppling går till.

Knyppling låter gammaldags. Många vet säkert inte riktigt vad det är, och ännu mindre hur man gör. Men Birgitta Rudeskog, ordförande i Skärholmens konstförening, slår snabbt hål på påståendet om att knyppling skulle vara någonting förlegat.

– Det är faktiskt inte ute med knyppling! Det är världskongress vartannat år, senast i Slovenien, säger hon.

En världsomspännande rörelse alltså, som nu även intar Jakobsbergs gård. Söndagen den 1 oktober ordnar Skärholmens konstförening både knyppelkafé och våffelbruk där. Närmare bestämt är det Mikaelikyrkans knyppelgrupp som ställer ut sina knypplingar och visar hur man går till väga. En prova-på-dyna finns för ändamålet.

– Man kan knyppla med allt,  inte bara med tunn lintråd. Man kan ta metalltråd, vhs-band, rep av olika slag och så vidare. Jag har gjort en orm på dammsugarslang, till exempel, och ett armband av skosnöre med pärlor, berättar Birgitta Rudeskog.

Hon har knypplat sedan hon var åtta år och bodde i Vadstena. En viss tant Hulda i den kyrka där hennes far var pastor lärde henne hantverket, som är ett slags flätteknik.

Nu är hon knyppelledare i Mikaelikyrkan. Gruppen där knypplade solrosen på bilden, till sommarens utomhusutställning vid Vadstena Spetsmuseum. Den är 55 centimeter i diameter.

Evenemanget i Jakobsbergs gård pågår klockan 12–16, i norra flygeln. Den som får mersmak kan se mer knypplade ting i Skärholmens bibliotek. Från den 2 oktober visas en monterutställning med knypplingar av gruppen i Mikaelikyrkan. Den pågår oktober ut.

 

 

 

S