Fångar sitt Flemingsberg

Vinterfrost i Flemingsberg. Foto: Sami Friman  Sami fotograferar höghusen flitigt.Foto: Sami Friman  Djur är ett annat av hans favoritobjekt.Foto: Sami Friman
Vinterfrost i Flemingsberg. Foto: Sami Friman Sami fotograferar höghusen flitigt.Foto: Sami Friman Djur är ett annat av hans favoritobjekt.Foto: Sami Friman
Amatörfotografen och smeden Sami Friman har ett öga för Flemingsberg. Dag som natt försöker han vara ute och fånga livet i sitt hemområde.

Nyligen avslutades en utställning med hans bilder. Nu hoppas han kunna få visa fler bilder av sitt Flempan.

Det är sen eftermiddag, höstsolen skiner ännu starkt genom gårdarna i Flemingsberg. Här och var längs gångstråken kastas långa skuggor från trädens grenverk, från kyrktornet, från höghusen och från de människor som passerar.

Kontrasterna förstärks när den klarblå himlen sakta blir mörkare.

Oavsett om sig man är från Flemingsberg eller inte så är de färglagda flerbostadshusen något man lätt lägger på minnet, kanske när man besökt sjukhuset eller varit på högskolan eller i köpcentret.

En som har fastnat för bilden av Flemingsberg är Sami Friman. Han är uppväxt här och har de senaste åren lagt allt mer tid på att fotografera i området.

Att bo länge på ett och samma ställe gör att man lätt glömmer hur det faktiskt ser ut, menar han. Samtidigt ser han fördelarna med att ha bott här länge – han vet var han ska leta efter bilderna han vill fånga.

– Kvällarna är väldigt lugna här, det är få människor ute, det är ljus från fönstren och färgerna från husen gör att man gärna vill fotografera här. Det är bara att ta med sig stativet och gå ut, det är lite som att stå eldvakt, man är alltid redo, säger han.

Bilderna visar gårdar, hus, människor och hundar, ofta harmoniskt och vilsamt. Med en lätt tippning i kameravinkeln, lite effekter och extra toner får han fram ett nästan drömlikt Flemingsberg.

– Jag har fått höra från många att de gillar mina bilder, man tycker att det är snyggt. Jag vet inte, jag bara plåtar, jag tar med mig kameran överallt och sedan blir det bilder, säger Sami Friman.

Plåtar är dock inte det enda han gör. Egentligen är han heltidsarbetande smed som gått över till att fotografera allt mer de senaste åren. Han har proffsutrustning, han fotograferar svetsande kollegor på jobbet och han inspirerar.

– Jag har fått andra att börja fotografera mer. Chefen och jag har en liten tävling över vem som har värst kameraprylar, säger han med ett leende.

Sami Friman avslutade nyligen sin allra första fotoutställning i Flemingsbergs kyrka, där han visade ett blandat urval av sina fotografier, med fokus på kvällsbilder.

– Jag blev lite lurad att gå med i min första utställning och vet inte riktigt hur jag ska gå vidare, men det vore kul med fler utställningar i framtiden. Det finns mer att fota här ute, det är nybyggen på gång och det är alltid människor i rörelse här.

Sami Friman är uppväxt i Flemingsberg och har fotograferat området allt mer de senaste åren.

Det är bara ta med sig stativet och gå ut, det är lite som att stå eldvakt, man är alltid redo.Sami Friman

Fakta

Har nyligen haft en utställning

Namn: Sami Friman.

Ålder: 41 år.

Bor: Uppväxt i Flemingsberg, flyttade därifrån i några år men är nu tillbaka.

Gör: Arbetar som smed och fotograferar. ”Jag har kameran med mig överallt.”

Kamera: Nikon D800.

Aktuell: Avslutade nyligen en utställning på Flemingsbergskyrkan där han ställde ut sina kvällsbilder. Hoppas på att få medverka i eller ha fler utställningar.

Gillar: Att arbeta med bilderna i programmet Adobe Lightroom och HDR-fotografering.