Markus fångar världen från ett annat perspektiv

Markus med sin kamera.
Markus med sin kamera.
Han är 14 år och ställer ut för sjätte gången. De nya utställningen har temat Gräns och fotografierna visas under en vecka på Edsviks konsthall. Men om Markus framtida yrke är fotograf återstår att se – han har många intressen och en lång bucketlist.

Markus Lindström föddes med autism, lindrig utvecklingsstörning, språkstörning och ADHD – diagnoser som skiljer honom från mängden. Men med en mamma som är psykolog och dessutom inriktad på barnpsykiatri fick Markus tidigt de förutsättningar han behöver för att ta sig fram och utvecklas i en positiv riktning.

För två år sedan flyttade han till Stockholm från Borlänge med sin familj och det var där omkring hans fotointresse upptäcktes.

– Jag fotar inte hela tiden, men när jag väl gör det blir det väldigt intensivt, säger Markus.

Fick ställa ut i New York

Bonuspappan Håkan Sjöström tyckte sig skönja en begåvning hos Markus, något särskilt med hans blick att se på världen och kunna fånga det i en bild – med kameran som verktyg är Markus diagnoser aldrig ett hinder. Håkan började kontakta gallerier runt om i världen och en dag damp det ner ett svar i mejlkorgen från Van der plas Gallery i New York.

– Det han gör är väldigt bra. Jag jobbar med grafisk formgivning och fotograferar själv, så jag har både kunskap och ett öga för sådant här, säger Håkan Sjöström.

Markus Lindström ställer ut på Edsvikens konsthall.

Ett av fotografierna i utställningen Gräns på Edsviks konsthall.

Det som utmärker sig i hans bilder är detaljerna. Det är oftast olika föremål han fotar – inte människor. Och när han fångar personer på bild framstår de detaljer i fotot.

Det blev en utställning med fem fotografier på galleriet i New York. Efter det har hans foton visats i Paris på Svenska institutet och kulturfestivalen MARMOE i Montreuil. Och när han ställde ut på Sven-Harrys konsthall i Stockholm fick han träffa självaste prinsessan Madeleine.

Vitt skilda intressen

Fotograferandet är bara ett av hans många intressen. Under valrörelsen följde han nyheterna noga och intresserade sig för politik och han har ett stort intresse för ström och elektricitet. Men främst tycker han om att skämta och värdesätter humor.

– Jag tycker om att få folk att skratta och oväntade saker som förvånar.

Och han förvånade alla i skolan när han började prata om att gå en djurutbildning på gymnasiet.

– De trodde inte ens att jag gillar djur. Men jag älskar djur, så så kanske det blir. Och så har jag  500 saker på min bucketlist, säger Markus som tagit på sig att spela piano på skolavslutningen.

Han ska bara lära sig först.

Markus fotade mycket när han var i New York. Vägkoner blev ett återkommande motiv.

Vägkoner är ett återkommande motiv i Markus bilder från New York.

Markus Lindström ställer ut på Edsvikens konsthall i Sollentuna.

Sovplats i skuggan av Irving Penns utställningsskylt. New York 2017.

Fakta

Markus Lindström

Ålder: 14 år

Bor: Norra Djurgårdsstaden. Från Borlänge.

Aktuell med: Utställningen Gräns på Edsviks konsthall i Sollentuna. Utsällningen visas 26 november – 1 december.

Hemsida: www.markuslindstrom.com