Fansen samlas för tredje året

I juni möts fans av allt från Harry Potter till Hungerspelen på ett stort konvent på Arena Satelliten.

För tredje året i rad sålde MultiCon ut biljetterna – och det var redan innan de presenterat sin första internationella gäst.

Det var tänkt att bli en engångsgrej, men blir det succé så blir det.

I år firar fan-konventet MultiCon tre år, och biljetterna är i vanlig ordning slut sedan länge. Men med lite tur kan man komma över en reservplats.

– Det kan bli avhopp, men jag tror inte att det är särskilt många som vill lämna tillbaka sina biljetter, säger Elisabet Lövkvist som är en av arrangörerna.

Förberedelserna för den tre ­dagar – och nätter – långa festen i juni pågår för fullt. Arrangörerna har precis presenterat sin första internationella gäst någonsin: Mark Oshiro, en amerikansk bloggare som blivit nominerad till ­Science fiction-priset Hugopriset i kategorin Fan writer.

– Han blev känd när han läste alla Harry Potter-böckerna och skrev om det. Han är också ett fan och skriver smart och roligt, ­berättar Elisabet Lövkvist.

Det finns olika nivåer av hur man kan umgås kring kultur. För vissa­ räcker det att ta en kopp kaffe ­efter bion för att summera filmen man just sett. Andra tar det gärna ett steg längre och organiserar en roterande bokcirkel med bjudmat och djuplodande diskussioner.

Och så finns det fansen. De som samlas på mässor och konvent för att prata, sjunga, dansa, spela och på alla tänkbara sätt leva ut, och leva sig in i, sina favoriter bland böcker, filmer och tv-serier. Sina olika fandoms – eller ”de hän­givna studierna av ett kulturellt fenomen”, som Wikipedia för­klarar det.

2013 berättade Lokaltidningen Mitt i om MultiCon som då skulle­ ordnas för första gången. Det unika­ med konventet är att det inkluderar flera olika fandoms i stället för att kretsa kring ett enda. Och att det är helt ideellt och deltagardrivet, till skillnad från mässor som arrangeras av de stora bolagen bakom produkterna.

”Av fans, för fans – det är ledstjärnan”, förklarade en av grundarna Anna Fahlén i artikeln.

Fakta

Ett konvent för olika fandoms

Vad: Ett konvent för fans av olika fandoms.

Fandoms i år: Harry Potter, Hungerspelen, Doctor Who, YouTube, Sherlock, Supernatural och Disney

Var: Arena Satelliten

När: 25 till 28 juni 2015

Hur: Biljetterna är slut, men på MultiCons hemsida kan man anmäla sig till reservplatser.