”Fantasi är viktigare än kunskap”

Fantasin råder det ingen brist på hos Ulf Stark. Han hoppas att hans böcker kan inspirera.
Fantasin råder det ingen brist på hos Ulf Stark. Han hoppas att hans böcker kan inspirera.
Barn kommenterar fortfarande "Dårfinkar och dönickar" – som kom för över 30 år sedan.
Barn kommenterar fortfarande "Dårfinkar och dönickar" – som kom för över 30 år sedan.
Här skriver Ulf Stark sina böcker och manus.
Här skriver Ulf Stark sina böcker och manus.
Ulf Stark är barnboksförfattaren som älskas även av vuxna och han har skrivit fler än 100 böcker. Men han tycker inte att läsförståelse hos barn är det viktigaste.
– Man pratar så mycket om att barn ska lära sig läsa. Jag tycker att det handlar om att utveckla barns fantasi, säger Ulf Stark.

Ulf Stark läser ur ”Amy, Aron och anden”, se filmen här.

Lidingöbon och författaren Ulf Stark har skrivit ”Kan du vissla Johanna”, som visas på tv varje julafton och mängder av barnböcker. Han har också vunnit en guldbagge för manuset till ”Tsatsiki, morsan och polisen”.

Många av hans berättelser handlar om vänskap. ”Amy, Aron och anden”, som precis släppts, är inget undantag. Den handlar om kompisarna Amy, som blir retad av de tuffa killarna i skolan, och Aron, som längtar efter sin pappa som kör tåg.

Barn styrs av regler

En dag hittar de anden Mujo. Han är också retad och har gjort sig osynlig. Amy och Aron försöker bli vän med anden och göra honom synlig.

– Det är en ganska långsam process. För hur gör man en som blivit osynliggjord synlig igen? Det blir ett slags växande för alla tre.

Att använda fantasin är så klart viktigt för en författare, men ännu viktigare tycker han att det är att barn får fantisera mycket. Något som han inte tycker prioriteras av samhället i dag.

– I dag styrs barn mycket av regler. Fritidssysselsättningar med regler, som hockey, fotboll, men även datorspel. Skolan är också mycket så, speciellt när det gäller kärnämnen.

”För hur gör man någon som blivit osynliggjord synlig igen?”

Men att läsa mycket tror han är bra för barns kreativitet.

– När man pratar om böcker så pratar man bara om att barnen ska lära sig läsa. Jag tycker att det handlar om att utveckla barnens fantasi. Det är bra ur ett nationalekonomiskt perspektiv också, att utveckla bygger på att man gör det som inte funnits förut.

Bryr sig inte om status

Att skriva för barn skiljer sig inte så mycket från att skriva för vuxna, tycker Ulf Stark. Men det är viktigt att det finns något som vuxna gillar i böckerna också, berättar han.

– Mina böcker har mer vuxna läsare än många vuxenböcker eftersom mina böcker blir högläsningsböcker.

”Det är en frihet att det inte är så hög status”

Barnlitteratur vinner inte lika många priser som litteratur för vuxna och anses ha lägre status. Vad tänker du om det?

– Jag bryr mig inte så mycket. Det är en frihet att det inte är så hög status. Men litterärt är mina böcker inte sämre än litteratur för vuxna. Jag vet inte vad man ska tjäna på status, kanske mer priser?

Priser eller inte, barns läsglädje har han i alla fall väckt genom åren. Ibland kommer barn fram till honom på gatan och frågar om han är den där författaren.

– Och så säger de: ”Den där ’Dårfinkar och dönickar’, den har vi precis läst. Den var bra.” Det är väl bra när ungar tycker att man har gjort något bra, säger Ulf Stark.

Ulf Stark läser ur ”Amy, Aron och anden”, se filmen här.

 

Fakta

Ulf Stark

Född: 12 juli 1944.

Bor: På Lidingö sedan snart 40 år.

Debuterade: Gav ut diktsamlingen ”Ett hål till livet” som 19-åring, men det var när ”Dårfinkar och dönickar” kom 1984 som han slog igenom på riktigt. Sedan dess har han skrivit runt 130 böcker.

Aktuell: Med boken ”Amy, Aron och anden”.