Succé för Farsta galleri under det första året

Annika Sherwin och Ulla Sundberg i Farsta galleri vid farsta gård,som gjort succé första året. Verk av Disa Törner i bakgrunden.
Annika Sherwin och Ulla Sundberg är två av eldsjälarna bakom Farsta galleri.
För drygt ett år sedan öppnade Farsta galleri, vid Farsta gård.
Det blev succé. Nära 6 000 besökare har hittills hittat hit.
– Det är fenomenalt för Farsta, säger eldsjälen Ulla Sundberg.

På lördag är det vernissage i Farsta galleri. Konstnären Disa Törner visar sina färgrika oljemålningar – personliga landskap med en färgskala som sträcker sig från dovt blått till milda gula toner.

Det är målningar som utstrålar lugn, längtan och hetta, i det lilla galleriet i Magasinet, vid Farsta gård.

Blå bergen. Oljemålning av Disa Törner i Farsta galleri, som gjort succé sitt första år.

Blå bergen. Verk av Disa Törner. Foto: Christian Lärk

De eldsjälar som driver galleriet hoppas på många besökare. Och de har anledning att vara optimistiska. 5 700 besökare har hittat hit, sedan galleriet öppnade för drygt ett år sedan.

– Det är fenomenalt för Farsta. Vi anade inte att det skulle bli en sådan succé, säger Ulla Sundberg.

Mitt i träffar henne och Annika Sherwin ett par dagar före vernissagen. De är två i en fem personer stark grupp, med medlemmar från Farsta konstförening och Farsta hembygdsförening, som driver galleriet ideellt. De är överväldigade av det gensvar de möter.

– Folk tycker att det är jätteroligt att de kan göra något kulturellt, när de kommer till Farsta gård för att fika. Det finns inte så mycket annan kultur i Farsta, säger Ulla Sundberg.

Annika Sherwin och Ulla Sundberg utanför Magasinet i Farsta gård, där Farsta galleri ligger på andra våningen. Succé första året.

Annika Sherwin och Ulla Sundberg är mycket nöjda med första året för Farsta galleri, som på andra våningen i Magasinet, vid Farsta gård.   Foto: Christian Lärk

Variationen på de hittills 14 utställningarna är stor. Både målare, skulptörer, fotografer, grafiker och textilkonstnärer har ställt ut. En del är från Farsta, andra kommer utifrån.

– De lockar hit människor som aldrig har varit i Farsta förut, och de blir överraskade över hur fint det är här. Det känns jättekul att nya människor upptäcker området, säger Annika Sherwin.

Också konstnärerna gynnas. De flesta gallerier tar betalt av utställarna och tar dessutom provision på försäljningen. I Farsta galleri får konstnärerna ställa ut gratis och behålla hela vinsten från försäljningen.

– Vi driver detta ideellt, men försöker göra det på ett professionellt sätt, säger Ulla Sundberg.

En viktig förutsättning för galleriet är att Farsta föreningsråd, som driver Farsta gård, lånar ut lokalen kostnadsfritt. Stödet från Farsta stadsdelsnämnd är också viktigt men har krympt från 26 000 kronor 2018 till 6 000 kronor 2019.

Övriga eldsjälar som driver galleriet är Åke Lamm, Eva Lamm och Sara Martelius.

Oljemålningar av Disa Törner i Farsta galleri, som gjort succé sitt första år.

Disa Törners utställning har vernissage den 23 mars kl 13–16 och pågår till och med den 14 april. Galleriet har öppet fredagar, lördagar och söndagar, klockan 11–16.