Iman från Farsta – en av Ortens bästa poeter

Iman Talabani känner det som att hon svävar när hon står på scen och får bra respons från publiken.
Iman Talabani känner det som att hon svävar när hon står på scen och får bra respons från publiken.
Tvåan och ettan, Iman Talabani och Liban Abdule.
Tvåan och ettan, Iman Talabani och Liban Abdule.
Hennes första dikt var inte ens menad som poesi. Nu står Iman Talabani på scenen och rimmar så att taket lyfter. I helgen kom den unga Farstadiktaren tvåa i den nationella tävlingen Ortens bästa poet.

– Det är som värsta adrenalinkicken när jag går upp på scenen. Hela kroppen är på helspänn. Får man bra respons från publiken känns det nästan som att flyga, som att jag svävar fram.

Så beskriver Iman Talabani känslan av att läsa dikter inför publik. I helgen svävade hon riktigt långt. Vid finalen av den nationella tävlingen Ortens bästa poet kom hon tvåa.

– Jag är jätteglad att det gick som det gjorde. Jag hade aldrig trott att jag skulle komma så högt upp. Inte för att jag inte tror på mig själv, men det var väldigt tuff konkurrens, säger hon.

Iman Talabani är 17 år. Sommaren för två år sedan skrev hon sin första dikt, när hon behövde skriva av sig efter en jobbig händelse.

– Jag tänkte inte ens att det var en dikt men så upptäckte jag att det rimmar lite. Jag visade upp det för vänner och lärare som sa: ”Det här är ju poesi”.

En av hennes senare dikter, som hon också tävlade med, är den feministiska ”Tillfälligt”. Ett klipp där hon läser dikten fick stor spridning på nätet redan före tävlingen. Några av raderna:

“Som tjej i orten har du allt att förlora och han har allt att vinna. Du vill aldrig befinna dig i en kortvarig romans. Då du inte är bra nog för att vara hans för alltid men bra nog att vara hans nu där du blir utnyttjad för att sen bli kallad för smutsig. Bara för att du råkade bli fuktig”

På vår Facebook-sida kan du se ett klipp där hon framför dikten.

Mycket av Iman Talabanis poesi handlar just om livet i ytterstaden, i orten.

– Det mesta jag skriver är väldigt seriöst och allvarligt. En dikt handlar om killar i förorten som börjar hata för att de blivit lämnade av sina pappor, och som inte inser att de med tiden blir ännu värre än sin pappa.

Ortens bästa poet 2016 arrangerades av Förenadeförorter och avgjordes efter deltävlingar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Tävlingsformen har sina rötter i Poetry Slam. Under helgens final i Rinkeby satt bland andra sångerskan Sienabo Sey med i juryn. Segrade i tävlingen gjorde Liban Abdule från Tensta.

För den som vill se och höra mer av Iman Talabani lovar hon att det kommer fler chanser.– Jag gillar att stå på scen. Det här var bara början.

 

 

 

Fakta

Ung Farstapoet

Namn: Iman Talabani

Ålder: 17 år

Bor: Farsta

Gör: Läser ekonomi på gymnasiet

Aktuell: Kom tvåa i nationella poesitävlingen Ortens bästa poet