Farväl, kära gamla skola!

Hagsätratjejen Kia Varis och Tallkrogenbon Ove Sköld – två generationer som sett Farsta gymnasium inifrån.
Hagsätratjejen Kia Varis och Tallkrogenbon Ove Sköld – två generationer som sett Farsta gymnasium inifrån.
1963 slog portarna upp till Farsta gymnasium. Sedan dess har skolan varit en fast punkt för ­generationer av förortsungdomar.

Lokaltidningen Mitt i träffade Ove Sköld, elev på 1970-talet, och Kia ­Varis som går ut skolan på torsdag, innan den läggs ner.

Det vilar en loj försommarstämning i Farsta gymnasium. Korridorerna är tomma och ingen sitter i kaféet utanför biblioteket. Den framtidsanda som rådde 1963 känns långt borta. Då stod en kader av förväntansfulla lärare redo att ta sig an eleverna i den nybyggda skolan.

– Det har blivit färre och färre elever här sedan de började tala om att lägga ner skolan, för ett par år sedan. Men jag har inte känt mig deppig för det, jag hinner ju gå ut mitt program. Det är värre för dem som går i 2:an nu, som måste flytta till Midsommarkransen i höst, säger Kia Varis.

Kia Varis, 20, går ut det 3-åriga handels-, administrations- och lärlingsprogrammet på torsdag. Det är hon glad för. Hon känner att hon valt rätt och ska läsa vidare till civilekonom på högskolan.

Men någon studentfest blir det inte, ingen har lust. De är bara sju elever i klassen. Från början var de 30 men de flesta har hoppat av.

– De trivdes inte, fick dåliga betyg och var omotiverade. Men själv har jag trivts och när vi blev färre i klassen fick ju lärarna mer tid till oss, säger hon.

Vi slår oss ner vid ett kafébord, ihop med Ove Sköld, 56. Han kommer cyklande från Kungsholmens gymnasium, där han är rektor. På 1970-talet var han Farstakille, och gick högstadiet och fyraårig teknisk linje här. Skolan var både gymnasium och grundskola då.

Han reagerar genast på Kia Varis berättelse om alla som slutat:

– Jag gissar att programmet inte var deras förstahandsval, säger han, får en nickning till svar och fortsätter:

– Man pratar om det fria skolvalet men inte om alla som inte kommer in på de program de valt. De hamnar på utbildningar de inte är motiverade för, och slutar oftare i förtid. Så skapas rykten om att en skola är dålig.

Det var det fria skolvalet, infört i slutet av 1990-talet, som blev gymnasiets fall. Ove Sköld, som återkom hit som lärare i matematik och fysik 1987 och blev kvar till 2005, märkte av förändringen. Fler elever som inte fått sina förstahandsval kom hit, och allt fler hoppade av.

Sedan dess har nedåtspiralen fortsatt. Allt färre elever har sökt sig hit. Därmed har skolan fått allt mindre skolpeng, och förlusten accelererade till 13,9 miljoner kronor 2013. Kontrasten mot 1970-talet kunde inte vara större.

– Då var det här en oerhört attraktiv skola, som samlade alla unga från Farsta och förorterna runtomkring. Det gjorde att hela samhället blev representerat. Ingen valdes bort, säger Ove Sköld.

Som rektor på Kungsholmens gymnasium vet han hur det är att välja bort. Den skolan skulle behöva vara dubbelt så stor för att rymma alla sökande, konstaterar han.

Vi går ut på den tomma skolgården där en trasig basketkorg hänger på sniskan. Ove Sköld minns med viss nostalgi hur den legendariska läraren, och sedermera rektorn, Sture Andersson jagade busfrön som kastade snöboll.

– För honom var det oerhört viktigt att alla fick plats, ingen skulle uteslutas.

Då var det här en oerhört attraktiv skola, som ­samlade alla unga från ­Farsta och förort­erna runtomkring.Ove Sköld, om 1970-talets ­Farsta gymnasium

Fakta

Farsta gymnasium blir grundskola

Aktuellt: Farsta gymnasium läggs ner efter vårterminens slut.

Bakgrund: Skolan stod klar 1963.

Upprustning: Byggnaden ska nu renoveras i ett år. Bland annat ska ventilationen förbättras och lokalerna anpassas för grundskolan.

Framtiden: Hösten 2015 blir den en grundskola (F-9-skola). Elever flyttas hit från Hästhagsskolan och Kvickentorpsskolan, som ska renoveras och på sikt öppnas igen, eftersom behovet av grundskolor ökar. Samtidigt startar Adolf Fredriks musikklasser en skola här, för åk 4–9. Skolan får totalt 1 000 elever.

Källa: utbildningsförvaltningen