Fem favoriter inför festivalen

Neneh Cherry i sin långfilmsdebut Stockholm my love.
Neneh Cherry i sin långfilmsdebut Stockholm my love.
Nu rullar Stockholm filmfestival igång. Vi har valt ut fem filmer som vi tycker ni ska hålla ett extra öga på.

Annorlunda stadsvandring

Stockholm my love  långfilmsdebuterar Neneh Cherry i skepnad av arkitekten Alva. Hennes man har dött i en trafikolycka och eftersom hon inte lyckas skaka av sig känslan av att det på något sätt är hennes fel går hon upp tidigt om morgonen för att promenera genom Stockholm.

Efter visningen den 19/11 kan du gå på  stadsvandring tillsammans med regissören Mark Cousins som visar  publiken några av filmens centrala platser.

Ekman inpå skinnet

”Jag måste hitta på allting, för jag har inte upplevt så mycket” Ungefär så började Marie-Louise Ekman sin konstnärliga bana. Nu är hon en av Sveriges största kulturpersonligheter. Filmfestivalen visar en dokumentär som heter Marie-Louise Ekmans utflykter, en berättelse som går från den tunga uppväxten, det hyllade måleriet  till teatern och filmen.

På biografen Zita kan extra intresserade biobesökare höra ett samtal med regissören Anneli Kustfält och Marie-Louise Ekman själv. 16 november.

marie_louise_utflycker_press

Marie-Louise Ekman i dokumentären om hennes liv.

Närkontakt 

Stora rymdskepp landar på jorden (äntligen) och en lingvistikprofessor försöker tolka deras avsikter. De avsikterna inte alls lika svartvita som tidigare rymdvarelser (Läs: Independence day, Mars Atacks, eller Rymdinvasion i Lappland), men som vanligt måste hela vår värld samarbeta när Ufon kommer på besök.

I rollerna syns den briljante Forest Whitaker och lika briljanta Amy Adams samt Jeremy Renner. Filmen, som heter Arrival, fick dessutom ett guldlejon för bästa film på Venedigs filmfestival tidigare i år.

Louise Banks (Amy Adams) and Ian Donnelly (Jeremy Renner) in ARRIVAL

Louise Banks (Amy Adams) and Ian Donnelly (Jeremy Renner) i Arrival

Hett möte ute i havsbandet

Alicia Vikander utsågs till Rising star av Stockholms filmfestival 2010. Man kan lugnt säga att hon infriat förväntningarna och i väntan på hennes nya film med Stockholmregissören Lisa Langseth så visar festivalen Fyren mellan haven, ett hjärtskärande historiskt drama där Michael Fassbender spelar förste älskare.

17 november kl 18.00 syntolkas filmen live.

Michael Fassbender stars as Tom Sherbourne and Alicia Vikander as his wife Isabel in DreamWorks Pictures poignant drama THE LIGHT BETWEEN OCEANS, written and directed by Derek Cianfrance based on the acclaimed novel by M.L. Stedman.

Michael Fassbender och Alicia Vikander, ett par på film. Och mer.

(Skvaller: Efter den här filmen blev Vikander och Fassbender ett par på riktigt också)

Prisvinnaren från 2015

Förra året vann  Victor Lindgren festivalens 1 km film-pris. Nu kommer han tillbaka med kortfilmen Den blomstertid nu kommer. Filmen handlar om Sabina, rom från Rumänien som kommit till Holmsund för att jobba. Föga förvånande är Holmsundsborna livrädda för alla nya människor som kommer till den lilla orten. Med i handlingen finns även Elin,  född och uppvuxen i det lilla samhället och filmen rör sig kring mötet mellan de två flickorna.

Elin och Sabina den första dagen på sommarlovet.

Elin och Sabina den första dagen på sommarlovet.


I år visar Stockholm filmfestival cirka 200 filmer från 60 olika länder, med ett särskilt fokus på Sydkorea och filmer som behandlar temat identitet.

Festivalen pågår mellan 11 och 23 november och på gästlistan syns bland andra:

Ken Loach,  9 November 18:00 på Scandia, i samband med hans film Jag, Daniel Blake

Francois Ozon, 11 November 18:00 på Skandia i samband med premiären av hans film Franz

Francis Ford Coppola. 10 November 18:00 på Skandia. Filmvisning och samtal med regissören som festivalen vill prisa med sitt Lifetime achievement award.