Ferrante hetare än Läckberg på biblioteket

Elena Ferrante; bok: Bibliotek Vallentuna; Den som stannar, den som går
Många vill låna del 3 i Elena Ferrantes romansvit på biblioteket. Foto: Nordstedts
Deckardrottningen Camilla Läckbergs tionde roman "Häxan" är populär. Men hetast på biblioteken i Vallentuna är en romansvit skriven under pseudonymen Elena Ferrante.
– Jag brukar bli tveksam när böcker är så upphaussade, men de är riktigt bra, säger bibliotekarien Eva-Lena Granbacka.

Trots ett allt större utbud av ljudböcker via digitala prenumerationstjänster som Storytel och BookBeat går Vallentunaborna fortfarande till biblioteket.

– Framförallt lånar man vanliga fysiska böcker, säger bibliotekarien Eva-Lena Granbacka.

Den i särklass mest utlånade boken just nu är den tredje delen i Elena Ferrantes romansvit Neapelkvartetten om kvinnlig vänskap i 50-talets Italien ”Den som stannar, den som går: åren mitt i livet”.

Tidigare har ”Min fantastiska väninna” och ”Hennes nya namn” översatts till svenska. Den fjärde och avslutande delen ”Det förlorade barnet” kommer i sommar.

– Det är många som står i kö för att få låna alla tre delarna. Den enda bok som kan kan konkurrera är Camilla Läckbergs nya roman”Häxan”, säger Eva-Lena Granbacka.

Camilla Läckberg Foto: Arkivbild

Elena Ferrante debuterade med kortromanen L’amore Molesto (Krävande kärlek) 1992. Men det internationella genombrottet kom med Neapelkvartetten som getts ut i ett 30-tal länder och nu ska bli TV-serie. Idag är Elena Ferrante Italiens mest kända okända författare.

– Hon skriver under pseudonym. En del tror sig ha avslöjat hennes riktiga identitet. Om det stämmer så är det är en rätt okänd författare. Man tror att händelserna till viss del är självupplevda, säger Eva-Lena Granbacka.

Romansviten som har hyllats av litteraturkritiker världen över handlar om väninnorna Lila Cerrullo och Elena Grecos uppväxt i Neapels fattiga arbetarkvarter på 50-talet, om hur olika deras liv gestaltar sig och om hur de ändå dras till varandra hela tiden.

Eva-Lena Granbacka gillar framförallt författarens skildring av hur det är att ha en väninna.

–  Hur bra man tycker om varandra, hur man peppar varandra, hur illa man gör varandra och hur man ibland känner att man skulle vilja göra slut. Men hur man ändå hela tiden kommer tillbaka till varandra eftersom man är uppväxta på samma ställe och är så ihoptvinnade med varandra. Det är en bra beskrivning av väninneskap, säger Eva-Lena Granbacka.