Festival fylld med dans

I dag börjar årets kulturfestival och som vanligt är utbudet rikt, brokigt och rätt svåröverskådligt.

Men en sak är säker – det blir mycket dans nere på stan i veckan.

Musik och andra konstformer blir det förstås också. Som vanligt sker de mest publikdragande numren kvällstid på Gustav Adolfs torg. På onsdag hyllar Mando Diao, Nina Persson, Ebbot Lundberg och Magnus Carlsson det inflytelserika New York-bandet Velvet Underground i en konsert som nog lär bli välbesökt.

Två dagar senare svänger scenen extra mycket när den intas av indiska Bollywood Masala Orchestra och därpå den colombianska dansgruppen Swing Latinos salsarytmer.

Den mindre scenen vid Brunkebergstorg brukar vikas åt något mer lågmälda akter. Missa till exempel inte den finstämda duon El Rojo Adios med Titiyo och Andreas Söderström, också på fredag. Egensinniga Charlotte Engelkes gör en performance med gäster på onsdag medan Tonbruket, med medlemmar från gamla EST, spelar jazz med rockinfluenser på fredag.

Men det är alltså dans som är festivalens stora tema. Och då är det gatudans det handlar om snarare än tåspetsskor. Redan i kväll tisdag blir det breakdance, voguing och battles på Sergels torg i ett samarbete mellan Dansens hus och streetdansare. Danskompaniet Norrdans intar torget på onsdag och torsdag. Under en dryg timme bjuds publiken dels på nya verket ”Beautiful Beast”, dels på ”Two Duos and Two Trios”.

Dessutom kommer Dans i lägenhet, en idé som koreografen Paloma Madrid för några år sedan lanserade i Botkyrka, till stan. Den som är sugen på professionell dans går helt enkelt till stadsbiblioteket och ”lånar” en föreställning där man får vara beredd på att själv ingå i verket.

Alla som längtar efter att själv få skaka rumpa ges också gott om tillfällen. I Studion, Kulturhusets lokal med fönster mot Sergelfontänen, ges workshops i en rad stilar under veckan. Däribland salsa­varianten bachata, afro-latinska stilen semba, traditionell tango, svensk respektive fransk kontradans från 1700-talet eller amerikansk jazzfunk och krumping (explosiv streetdance).

– Tanken är att man ska kunna komma helt utan förkunskaper och prova 30 olika dansstilar. Men det finns även fortsättningsworkshops för den som vill lära sig mer. Och på kvällarna är det dans till liveband: swing, jazz och folkmusik. Det är tänkt så att vi har världsklassdans på scenerna och att man och också ska kunna dansa själv, säger festivalens pressansvarige Adam Heldring.

Dansinstruktioner ges också för barn. Som afrikansk danslek för 3–6-åringar på Dansmuseet (tisdag till fredag) eller babyrytmik på Junibacken i dag tisdag. Maria Llerena ger babysalsarytmik på Brunkebergstorg torsdag och fredag.