Festival med ljud av alla slag

Välkommen till en ­festival i vibrafonens, marimbans och tempelblockens tecken.

På lördag är det slagverksfestival på Vallentuna teater.

– Slagverk är mer än bara trummor, säger Björn Persson.

Hörde du till dem som främst ­associerar slagverk med trummor och en och annan cymbal? I så fall är du inte ensam. Björn Persson, lärare på kulturskolan, tror att de flesta ser ett trumset framför sig när ordet slagverk kommer på tal.

Just därför hoppas han på fullt hus på Vallentuna teater på lördag.

Då fylls nämligen scenen av musik­er som kommer att spela på en marimba, en vibrafon, tempel­block och självklart också på trummor av alla de slag.

Vallentuna är i år värd för den nationella slagverksfestivalen som hålls varje år runt om i landet.

– Det blir en rikedom av ljud. Vallentunaborna får upptäcka hela slagverksvärlden. Det är inte bara trummor det handlar om, även om det är det mest populära instrumentet. En marimba och en vibrafon är melodiska instrument, säger Björn Persson.

Trummisen Crash från hårdrocksbandet H.e.a.t, gästar, tillsammans med Kungliga musikhögskolans slagverksensemble, Örebro musikhögskola och en rad andra slagverksgrupper. Från Vallentuna deltar ett 40-tal av kulturskolans elever i åldrarna 9–16 år.

– För ungdomarna är det kul att Crash kommer och att de får träffa elever från musikhögskolor, så att de får se hur duktig man kan bli. Besökarna kommer att få höra både duktiga elever och lyssna till de yngre musikerna som är fulla av entusiasm, säger Björn Persson.

Under festivalen, som börjar vid lunchtid och håller på fram till kvällen, hålls tre konserter för allmänheten. Publiken kan också lyssna på den undervisning som deltagarna får från artisten Crash och gruppen Rythm art duo.

Kvällen avslutas med en gemensam samba, där alla som vill får ta en svängom på dansgolvet.

Den som är nyfiken på hur en marimba låter kan lyssna till Polarprisvinnaren Evelyn Gliendy. Vibrafoner är ett vanligt intstrument inom jazzen.

Björn Persson spelar på en vibrafon och en marimba inför lördagens slagverksfestival på Vallentuna teater.

Fakta

En liten guide till slagverk

Tempelblock: ett ihålig, rundat träblock som kan höras i mössens arbetssång i Askungen.

Marimba och vibrafon: Liknar en stor xylofon. Marimban spelas med garnklubbor och ger ifrån sig ett mjukare ljud än vibrafonen som består av metallplattor.