Festlig fanfar sökes till invigning av kulturhus

Trumpetisten Malin Kemmler är en av dem som kommer att framföra fanfaren.
Trumpetisten Malin Kemmler är en av dem som kommer att framföra fanfaren.
En lokalt komponerad fanfar ska inviga det nya kultur- och biblioteks­huset i höst. En tävling angör vilken fanfar som ska framföras.

Kan du komponera korta och klatschiga fanfarer? I så fall finns chansen att få ditt verk framfört i höst då en brassensemble, bestående av elever och lärare från Kulturskolan ska framföra en nykomponerad fanfar vid invigningen av det nya kultur- och bibliotekshuset.

– Ingen riktig invigning utan en riktig fanfar, den gör sitt till den festliga stämningen, säger Charlotte Råström, trumpetlärare på Kulturskolan i Vallentuna som nu utlyser en fanfartävling.

Tanken är att det nya huset ska få en bra början på sin historia med en lokalt komponerad fanfar.

– Det är öppet för alla att skicka in bidrag, men det är klart, det är ganska svårt, man behöver förkunskaper, säger Charlotte Råström.

Tävlingsbidraget kan skickas in som partitur eller ljudfil. För kompositörerna gäller det att hålla tungan rätt i mun. Det är många instrument som ska spela och många parametrar att hålla reda på. Brassensemblen som ska spela består av två trumpeter, valthorn, trombon , eufonium, tuba och dessutom slagverk.

Fanfaren får vara högst två minuter lång. Att fanfaren är festlig och pampig är det viktigaste, säger Charlotte Råsten. Men det kan också vara bra att väva in någonting i melodin som har anknytning till bygden.

– Kanske någon liten slinga ur någon känd musik från Roslagen.

Blåslärarna från Kulturskolan tävlar inte. Däremot deltar de i juryn. Namnen på de tävlande täcks över för juryn som väljer det vinnande bidraget ovetande om vem som komponerat. Tävlingsbidrag ska skickas in senast 30 april.

Fakta

Det är en fanfar

”Kort och praktfull trumpet eller horn- signal, baserad på instrumentens naturtoner” (Nationalencyklopedin).

Ordet fanfar kommer från franskans fanfare.