Min lokala hjälte

Praliner med människofett på Liljevalchs

Liljevalchs ledare Mårten Castenfors och verket Sweet me.
Liljevalchs ledare Mårten Castenfors och verket Sweet me.
I 2017 års upplaga av Liljevalchs vårsalong blickar konstnärerna inåt. Ibland hela vägen in under huden och vi hittar bland annat ett konstverk gjort av människofett.
– Det är rätt äckligt, säger Mårten Castenfors, ledare för konsthallen.

11 januari öppnar årets upplaga av Liljevalchs vårsalong. Nästan 300 verk syns nu på salongen som normalt ligger ute på Djurgården, som som för tillfället lever i exil på Malmskillnadsgatan 32.

Vad kännetecknar då årets upplaga av utställningen som funnit sedan 1921. En salig blandning, precis som i fjol och de flesta andra år, menar Mårten Castenfors som är chef på Liljevalchs.  Den mörka bild som de flesta har av 2016 syns inte här.

–  Snarare är verken en stilla blick inåt på jaget, än en politiserad samtidig. Det finns vissa verk som rör vid flyktingkrisen, men annars är vårsalongen som ett alternativt spår i den här verkligheten, säger han och pekar på en rofylld och färgglad tavla av konstnären Siv Appelkvist från Lund (född 1921).

Siv Appelqvists "Falläpplen"

Siv Appelqvists ”Falläpplen”

Industrikänsla

Det var bara fyra veckor sedan som andra företag huserade i lokalen. Sedan dess har golv och väggar rivits ner och just nu har lokalen råa betonggolv och tillfälliga träväggar med flisor som sticker fram under den gråa färgen. Det ser mer ut som att vi är på utställning i ett industriområde än på den anrika vårsalongen.

– Det är bra att det känns annorlunda. Det lyfter hela grejen. säger Mårten Castenfors som är ledare för konsthallen.

I de tillfälliga lokalerna på Malmskillnadsgatan hänger mycket måleri även om broderier, skulpturer, stickade tröjor och en sorts bil som används för att köra omkring i kloaker också har en naturlig plats på en sådan här utställning. Fotokonsten lyser med sin frånvaro. Liljevalchs vårsalong går stick i stäv med samtiden även där.

Stickade tröjor av Therese Olsson för 13 000 kr styck.

Stickade tröjor av Therese Olsson för 13 000 kr styck.

Fett från konstnärens kropp

Det verk som sticker ut mest är dock en serie chokladpraliner. Inget märkvärdigt egentligen om det inte vore för att innehållet i de små godsakerna består av fett från konstnärens egna kropp.

– Det är rätt äckligt faktiskt. Men de är tydligen helt ätbara, säger Mårten Castenfors som säger att han fått för sig att verken börjat lukta lite, trots att de står i en glasmonter.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!

Fakta

Snabba fakta

  • Den första Vårsalongen hade premiär 1921, sedan dess har det varit en årligt återkommande händelse.
  • I år kan besökarna se 295 verk av totalt 127 konstnärer.
  • Vårsalongen håller till på Malmskillnadsgatan 32 och har premiär 11 januari.
  • Entréavgiften chockhöjdes förra året, från 10 till 20 kronor. Samma pris gäller i år.
Källa: Fakta