Slåss mot det bildsköna

Ann Petrén har hela livet brottats med självkänslan och sin bild av den egna kroppen.”När jag såg filmen ”Happy End” blev jag förvånad över att jag är ganska smal och ser riktigt bra ut i kroppen.”
Ann Petrén har hela livet brottats med självkänslan och sin bild av den egna kroppen.”När jag såg filmen ”Happy End” blev jag förvånad över att jag är ganska smal och ser riktigt bra ut i kroppen.”
I nya filmen Hallåhallå visar Ann Petrén upp sig i en uppstoppad kostym.

Samtidigt har hennes nakenaffisch inför pjäsen om Kerstin Thorvall väckt reaktioner.

– Att visa lite runda kroppar tror jag betyder jättemycket, säger den 60-åriga skådespelaren.

Ann Petrén är betydligt smalare i verkligheten än i nya filmen ”Hallå­hallå”. I komedin av Masjävlar-regissören Maria Blom är Ann ”uppstoppad” och bär en dräkt som gör henne större.

– Kostymören hade med sig jätte­bröst. Jag tycker nog att jag tog lite större plats när jag stoppade upp mig, säger Ann och lutar gåstavarna mot sammetssoffan Våga i Gamla Enskede bageri.

I filmen Hallåhallå spelar hon sjuksköterskan Irene, som jobbar på lasarettet i Falun.

– Irene är så oförställd. Hon har civilkurage och är otroligt rå.

Kvällen innan vi ses har Ann spelat ”Kvällarna med Kerstin”, där hon gestaltar författaren Kerstin Thorvall. På affischen till Stadsteaterns föreställning står Ann naken med uppsträckta armar. Bilden har väckt mycket olika känslor och Ann konstaterar att nakenhet alltid är laddat.

– Det är så stramt hur en kvinna ska se ut. Jag vill visa en människa som är stolt och nöjd. Men det är faktiskt inte min kropp, det är en modell.

Som barn var hon rund och kände sig alldeles för stor när hon dansade balett. Den känslan sitter i, berättar Ann.

– Jag tyckte att jag var lång när jag gick på scenskolan, inte att Reine Brynolfsson var kort. Då jag såg ett klassfoto i scenskolans korridor tänkte jag ”Gud, jag är ju jätte­söt”.

Var kommer din felaktiga självbild i från?

– Jag tror den grundar sig i felaktiga ideal som man inte kan leva upp till. Jag är ganska glad att jag började jobba på 1970-talet när idealen var lite mer rimliga. Nu är det så objektifierat, sexualiserat.

Tittar man i teaterns kostymförråd i dag är en majoritet av kläderna i storlekarna 36 till 38, menar Ann som tillsammans med en kompis startade en liten proteströrelse på skämt för några sedan: FFF, Fula flickors förening.

– Det var uppskattat. Flera har hört av sig och vill vara med. Vi protesterar mot skönhetsidealen och i vår förening får folk se ut som folk.

När Ann var sex år gick hennes pappa plötsligt bort.

– Det var en sorg som inte fick plats och jag kommer ihåg att det var synd om mamma, som blev änka med fyra barn. Jag var sladdis och min syster som var närmast i ålder var 16.

Såg din mamma din sorg?

– Jag vet inte. Jag var rädd att göra henne ledsen och det fanns inget utrymme för min sorg.

Hela livet har Ann brottats med känslan av att en katastrof kan inträffa. För att hantera katastrofscenarierna gör Ann upp reservplaner och tar alltid ett tidigare tåg för att inte komma för sent.

– Jag står inte ut med stressen när det börjar skita sig. Jag är ganska dålig på att sortera små och stora problem.

Ann drar upp den tjocka tröjan. På t-shirten under står det: ”Make More Mistakes”. Den har hon fått av skådespelarkollegan Gunilla Röör inför premiären av ”Kvällarna med Kerstin”.

– Jag är så rädd för att göra fel. Då har saker som att jag fått två guldbaggar ingen betydelse. Vad ska jag göra med dem? Jag kan ju inte bära ta in dem på scen som en garanti. Det finns ingen garanti, säger hon.

Jag är glad att jag började jobba på 1970-talet när idealen var lite mer rimliga.ann petrén

Fakta

Fick mer bostad för pengarna i Gamla Enskede

Namn: Ann Petrén.

Ålder: Fyller 60 i maj.

Familj: Maken Bengt ”Beche” Berger, trumslagare, ett eget och fyra bonusbarn.

Bor: 30-talshus vid skogen i Gamla Enskede. ”Vi letade lägenhet på Söder, men de var dyra så vi flyttade hit 1994.”

Yrke: Skådespelare. Har bland annat setts i filmen ”Masjävlar” 2004 och i ”Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult”. Belönades med gulbaggar för sina roller i ”Om jag vänder mig om” (2003) och ”Happy End” (2011).

Aktuell: Komedin ”Hallåhallå”, premiär 7 februari. ”Kvällarna med Kerstin”, Stadsteatern, till 26 februari.

Fritid: Gillar att åka längdskidor.