Filip Jers andas musik genom munspelet

Filip Jers blev utsedd till årets artist på Jazzkattengalan på Fasching i år.
Filip Jers blev utsedd till årets artist på Jazzkattengalan på Fasching i år.
Så här ser den - jazzkattenstatyetten.
Så här ser den - jazzkattenstatyetten.
Han kan titulera sig världsmästare i munspel, har en masterexamen i samma instrument och nu också Sveriges Radios statyett jazzkatten på prishyllan.
Munspelaren och Väsbybon Filip Jers har ett CV som inte liknar någon annans.

– Att spela munspel är att andas musik, eftersom man spelar både när man blåser in och när man blåser ut, säger Filip Jers när vi träffas i Abba-aulan i Messingen.

Filip Jers har beskrivits som ett musikaliskt underbarn och som en av de främsta munspelsartisterna i Europa. Tidigare i oktober fick han också motta Sveriges Radios pris Jazzkatten som årets artist inför ett fullsatt Fasching.

– En stora ära. De andra nominerade var gamla lärare och kollegor. Jag blev chockad när jag vann, säger Filip Jers på utpräglad skånska.

Se Filip Jers spela här:

Det var hemma i Höör som han hittade musiken. Först cello som 7-åring i den kommunala musikskolan och sedan gitarr och munspel.

– Jag spelade med min kompis Henrik och fick spelningar på ungdomsgården. Genom kommunen fick jag sommarjobba som musiker och spela på torg och äldreboenden, berättar Filip Jers.

Till Stockholm flyttade han för tio år sedan när han blev den förste att studera en masterexamen på Kungliga musikhögskolan med munspel som huvudinstrument.

– Först sa skolan nej med motiveringen att de inte hade någon lärare som kunde examinera en munspelare. Munspel har en kort musikvetenskaplig historia men det var ändå lite konstigt. För så skumt är det väl inte att spela munspel?

I Filip Jers ryggsäck ligger ett 50-tal olika munspel. Klassiska bluesmunspel men också större diatoniska munspel som är dem som Filip framför allt spelar på. Hans bagage brukar väcka visst uppseende i säkerhetskontrollen när han ska flyga.

– Jag blir ofta ombedd att spela något. Då blåser jag i ordentligt så att jag inte behöver spela så länge, säger han och ler.

Trots alla priser och hyllningar är Filip Jers inte på något sätt färdig med munspelet.

– Jag har övat mycket på improviserad jazz vilket är väldigt roligt. Men det senaste året har jag även spelat klassisk musik, vilket är en stor utmaning. Det känns som om jag fortfarande bara skrapat lite på ytan.

Till sist, hur sjutton blir man världsmästare i munspel?

– Det blev jag som 18-åring när jag åkte till VM som arrangeras i Trossingen i Tyskland. Det är lite av munspelets Mecka. Efter det fick jag sponsring av munspelstillverkare och fick konsulta vid munspelsfabriker. Sedan låter det lite roligt att vara världsmästare i munspel, säger Filip Jers.

Fakta

Äger över 300 munspel

Ålder: 29

Bor: I centrala Väsby med sin sambo. Har flera gånger spelat på Picchus café.

Förebild: Den belgiske jazzartisten Toots Thielemans som också spelade munspel.

Samling: Har ett 50-tal munspel i bruk. Ytterligare 300 munspel förvarar han i vad han kallar för sin munspelskyrkogård.