Filmskapare från Sollentuna får Stockholms stads kulturstipendium

Liljeholmsbon och filmskaparen Fernando Illezca
Fernando Illezca, som växte upp på Malmvägen och i Edsberg, får Stockholms stads kulturstipendium.
Filmskaparen Fernando Illezca från Sollentuna får Stockholms stads kulturstipendium.
– Det känns jättestort att få ett erkännande av staden.

På fredag den 16 augusti ska filmskaparen och Fernando Illezca ta emot Stockholms stads kulturstipendium på 40 000 kronor i stadshuset.

– Det känns jättestort att få ett erkännande av staden. Det känns otroligt privilegierat. Jag har kämpat i många år i det tysta. Någonstans gör man konst för att nå folket och det här kan ge möjlighet till att nå fler och att göra fler saker. Det känns fint på många sätt. Vartenda ord i motiveringen var wow! Jag är jätteglad.

Uppvuxen i Tureberg och Edsberg

36-årige Fernando Illezca bor i dag i Liljeholmen, men är uppvuxen i Sollentuna.

– Jag är född i Chile och vi flydde från Pinochet 1986, samma år som Palme dog, och bodde först ett par år på Malmvägen. Sedan flyttade vi till Edsberg, där hade jag nästan hela min barndom och där bor min familj kvar än i dag.

Gör samhällskritiska filmer

Fernando Illezca har gjort flera samhällskritiska filmer. Bland andra kortfilmen Nationell kris om hur samhället blundar för det dödliga våldet i förorten och en dokumentärfilm om fotbollslaget Atletico Husby, där den stora stjärnan Romario mördades 2008.

Din film Nationell kris handlar om att få makthavare att lyssna, sa du i en intervju i Mitt i i höstas. Känner du att du har nått en bit på väg?

– Jag tror att alla vi som jobbar med aktivistfrågor gör det. Politiker har börjat kalla det nationell kris, men det är såklart inte bara på grund av min film, det är tack vare alla som håller på att sprida budskapet. Vi försöker få politiker att förstå att det är allvar. Jag vet att min film har diskuterats av vissa partier och att den har nått fram. Samtidigt ser situationen ut som den gör fortfarande, en man blev skjuten i Tensta häromdagen och en tonåring i Sollentuna mördades för några veckor sedan. Men hoppet finns.

Ceremoni i stadshuset

Stipendiet delas ut under en ceremoni i stadshuset.

– Det är en kontrast till den jag är. Jag har varit nervös för vad jag ska ha på mig. Men det är vågat av staden att belysa mig och ge mig stipendiet. Jag är jättetacksam för att de vågade ta någon som ger en ganska hård kritik till samhället.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag håller på med en serie som handlar om de frågor jag vill belysa, om det dödliga våldet i förorten och om ungdomar som intog ett kommunhus i Alby.

Har du något projekt med anknytning till Sollentuna på gång?

– En del om Helenelund var med i filmen jag gjorde om Atletico Husby, men jag gör inget om just Sollentuna nu. Dokumentären jag jobbar med just nu kretsar kring aktivism och våld i förorten och det är ju aktuellt i Sollentuna just nu med mordet på Malmvägen nyligen, men den handlar om hela Stockholm, Sverige och världen.

Fakta

Stockholms stads motivering

Fernando Illezca belyser genom sina filmer ytterstad och integration ur berördas perspektiv. Han lyckas med ett konstnärligt sinne för enkelhet gestalta och förmedla filmernas ämnen på ett fängslande sätt. En ny lovande filmare, en samtida aktivist som genom filmen kommenterar vår tids smärtpunkter.