Filmstjärnans liv ställs ut i Vallentuna

Ingrid Bergman i filmen Casablanca.
Ingrid Bergman i filmen Casablanca från 1942. Filmen visas under utställningen på Vallentuna Kulturhus.
Den svenska filmstjärnan Ingrid Bergmans liv och karriär ställs ut på Vallentuna Kulturhus. I utställningen "The Saga of Ingrid Bergman" visas bland annat fotografier, filmer och privata manuskript. Vernissage är den 27 november.

– Det känns superhäftigt och vi är jätteglada över utställningen. Ingrid Bergman var en väldigt stark kvinna som tidigt skapade en nutida kvinnoroll. Hon rättade sig inte efter normerna i Hollywood utan hade en egen vilja och lätt sig inte styras och ställas med.

Det säger Mia Ståhl Broborg, utställnings och kulturproducent på Vallentuna Kulturhus.

– Det känns som ett viktigt och alltid relevant tema.

Utställningen om Ingrid Bergman kommer närmast från Japan där den ställts ut i engelsk version. Den visades första gången i samband med 100-årsjubileumet 2015, då den trefaldigt oscarsbelönade filmstjärnan skulle ha fyllt 100 år, på Strandverket Konsthall i Marsstrand och har turnerat runt sedan dess.

Efter att ha passerat Tokyo, Washington DC och Tallin landar utställningen nu på Vallentuna Konsthall där den har vernissage den 27 november.

I utställningen, som är både på svenska och engelska, visas bland annat fotografier av de mycket kända fotograferna Robert Capa och Lennart Nilsson, grafik av Andy Warhol och Ingrid Bergmans privata manuskript från filmen Casablanca.

– I utställningen visas även delar ur olika filmer och fotografier ur hennes privata fotoalbum, säger Mia Ståhl Broborg.

Under utställningen hålls flera föredrag och filmvisningar, bland annat om Ingrid Bergman som feministisk ikon.

Utställningen pågår till den 12 februari 2017. Efter det väntar flera andra utställningar. Samma månad öppnar ”Det ligger i tiden”, en interaktiv utställning om människans förhållande till tid som producerats på Regionmuseet Kristianstad.

– Senare över hela nästa sommar visas en egenproducerad utställning med avstamp i de arkeologiska utgrävningarna i Molnby, säger Mia Ståhl Broborg på Vallentuna Kulturhus.

 

Program i samband med utställningen om Ingrid Bergman:

  •  Söndag 27/11. Vernissage och föredrag. Klockan 12.30 öppnar utställningen. Klockan 13 hålls föredrag av journalisten och författaren Ulrika Knutson: Ingrid Bergman som feministisk ikon. Kulturrummet, Vallentuna Kulturhus. Fri entré.
  •  Fredag  2/12. Klockan 19. Film: Casablanca. Fri entré.
  •  Lördag 28/1. Klockan 13. Film: Jag är Ingrid + föredrag av Sig Björkman, filmens skapare. Fri entré.
  •  Tisdag 7/2. Klockan 19. Film: Höstsonaten. Fri entré.