Finland fyller 100 – då tar hon romantisk ton

Gerd Nielsen tar ton i S:t Tomas kyrka för att fira Finlans 100-årsdag.
Gerd Nielsen tar ton i S:t Tomas kyrka för att fira Finlans 100-årsdag.
I år fyller Finland 100 år. Och det ska firas, härnäst i S:t Tomas kyrka i Vällingby.
På söndag är det dags för kyrkans musiker Gerd Nielsen och Staffan Krafft att bjuda på finsk romantik - en hyllning till kompositören Jean Sibelius.

Gerd Nielsen är musiker i svenska kyrkan och på söndag får hon ta sina favorittoner. Hennes specialitet som sångerska är nämligen nationalromantiken – genren som den finska kompositören Jean Sibelius (1865-1957) verkade inom.

– Romantiken är så utblommande, musiken är väldigt böljande och det är en stor klangvärld, säger Gerd Nielsen om genren.

”Det är ett klangfullt sångspråk.”

Kyrkans organist Staffan Krafft sitter vid pianot under konserten.

Gerd Nielsen har fått hjälp av finsktalande kollegan Hannele Teivainen, som är diakon, för att tolka sångtexterna. Och Gerd tycker om att sjunga på just finska, även om hon inte behärskar språket själv.

– Det är ett klangfullt sångspråk, säger Gerd Nielsen.

Fakta

Har haft Birgit Nilsson som sångpedagog

Gerd Nielsen

Namn: Gerd Nielsen

Yrke: Kyrkomusiker och sångpedagog i S:t Tomas kyrka, Vällingby sedan 1991.

Utbildning: Utbildad sångsolist och sångpedagog vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Har bland andra haft Birgit Nilsson som pedagog.

Roller: Under början av 1990-talet medverkade Gerd i diverse operaföreställningar, bland annat i rollen som Turandot i Folkoperans uppsättning av operan med samma namn. Hon har även spelat Agathe i föreställningen Friskytten på slottsfestspelen i Zwingenberg, Tyskland. På senare tid har Gerd återvänt till operarepertoaren och studerat italiensk ”bel canto” för Berle Sanford Rosenberg och Claudio Morbo.

Aktuell med: konserten som hyllar den finska kompositören Jean Sibelius i S:t Tomas kyrka den 19 mars klockan 16.