Min lokala hjälte

Finsk feber på stan

finskt disco-DJ:n Windows 95 med  Lina Puranen och Maija Waris.
finskt disco-DJ:n Windows 95 med Lina Puranen och Maija Waris.
Adam Tensta i en roddbåt. Lilli och Sussi som hårfrisörskor. I den andra säsongen av teveprogrammet FInomani får kända sverigefinnar ge sin syn på svenskhet.
Dessutom är det finska filmdagar på Zita och finskt på Vasamuseet. Invasionen från öst är här.

Finns det ett nyväckt intresse för Finland just nu? När kompisarna och kollegorna Lina Puranen och Maija Waris anordnade Finsk disco förra året överträffade de alla sina förväntningar. Alla ville festa som en finne.

Discot anordnades till viss del som Pr för Lina och Maijas teveprogram Finnomani, där svenska tittare fick reda ut myter om den finska manligheten, den avslappnade förhållandet till att vara naken och hur man dansar på andra sidan Östersjön egentligen.

Maija Waris och Lina Puranen på mammas gata i Akalla

Programledarna Maija Waris och Lina Puranen på mammas gata i Akalla, där alla gator har finska namn.

Ny säsong

Nu är det dags igen. Nytt disco 10 februari på Kägelbanan. Dessutom väntar en ny säsong av programmet. Den här gången är det Sverigefinnarna som är i fokus. Sveriges största minoritet som här representeras av bland andra Adam Tensta, konstnären Felicia ”Leffe” Kronlöf och Lilli och Sussi får ge sin syn på typiskt svenska fenomen, som lagom exempelvis.

–  Det vi insåg var ju att trots att vi ibland ser samhället utifrån, eftersom vi är andra generationens invandrare,  är ju att Sverige vårt hemland. Vi hör hemma här. Då insåg vi också att ordet lagom, eller kanske snarare känslan lagom finns hos alla, säger Lina Puranen.

Finskt på duken

Men det är inte bara på teven och dansgolvet som finnarna tar över. På  onsdag är det finskt på Vasamuseet där Finland i stormaktstidens Sverige diskuteras av docenten Marko Lamberg samtidigt som det serveras soppa (Vasamuseet kl 18.00)

På biografen Zita visas massor av ny finsk film från och med 9 februari. Det handlar bland annat om filmerna Syysprinsi (Love and fury), Armoton maa (Land utan lag) och Saattokeikka (Udda vänner)

– Vi vill lyfta de här filmerna för det känns som att det finns en bubblande finsk filmscen just nu och inte bara mästaren Aki Kaurismäki, säger Johan Fogde Dias, programansvarig på Zita.

Succé på Rivieran

Enligt honom är ett talande exempel  filmen Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (premiär 10 feb, reds anm.). Det är regissörens Juho Kusmanens debutfilm som vann pris på filmfestivalen i Cannes omedelbart.

– Dessutom är 2017 ett speciellt år i Finland eftersom det firar 100 år som självständig nation. Det vill man ju vara med och fira, säger Johan Fogde Dias.

Även Finskt disco-gänget tar tillfället i akt när det kommer till 100-årsjubileet.

– Vi ska försöka få finsk disco att bli en alternativ folkdans här i Sverige, säger Lina Puranen.

 



Fakta

Lär dig dansa som en finne